Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 17. јула у Ројал Алберт холу у Лондону, који смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија. Том приликом наступио је Симфонијски оркестар града Бирмингема под управом свог уметничког директора – Казукија Јамаде, јапанског диригента који је те вечери дебитовао на Промсу, а на програму су била остварења Михаила Глинке, Етел Смајт и Сергеја Рахмањинова.

Најпре слушамо Глинкину увертиру за петочину оперу Руслан и Људмила, коју је овај руски композитор писао од 1837. до 1842. године инспирисан истоименим Пушкиновим остварењем. Након тога следи Концерт за виолину и хорну у А дуру Етел Смајт, британске композиторке и једне од истакутих сифражеткиња викторијанске епохе. Ово дело је премијерно изведено на Промсу 1927. године када је оркестром дириговао славни Хенри Вуд, оснивач фестивала, коме је композиторка и посветила овај концерт. Као солисте чућете младу америчку виолинисткињу Елену Јуриости, која је такође дебитовала на Промсу, и хорнисту Бена Голдшајдера.

Други део емисије испуниће Симфонија у е молу број 2, опус 27 Сергеја Рахмањинова. Ово дело је премијерно изведено 26. јануара 1908. године у Театру Мариински, а том приликом оркестром је дириговао композитор.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се