Читај ми!

Књига за слушање

Александар Зиновјев: Глобални човечњак (7)

У емисији Књига за слушање можете пратити делове романа Александра Зиновјева „Глобални човечњак”.

Руски филозоф, социолог и књижевник Александар Зиновјев (1922-2006), својим књигама Зјапеће висине и Глобални човечњак увео је нови жанр - социолошки роман. У првом периоду свог социолошког рада, док је још био у СССР-у, поред низа социолошких студија, објавио је роман Зјапеће висине (1976) где је у сатиричној књижевној форми излoжио критику совјетског друштва. Овим романом стекао је светску славу, а две године касније је управо због овог дела прогнан из СССР-а.

На Западу се наставља његова плодна стваралачка активност, а почетком деведесетих година предмет његовe критике постају Западна друштва; тамо је објавио књигу Запад која је изазвала ширу медијску и академску пажњу. Желећи да своја виђења и прогнозе о еволуцији западног света изложи директније и слободније, што у научном дискурсу није увек могуће, Зиновјев је изабрао литерарну форму; тако настаје роман Глобални човечњак који је својеврсни пандан његовој социолошкој студији Запад, објашњава преводилац Мирослав Ивановић.

Иначе, реч „човечњак" је изабрана по аналогији са мравињаком, чиме Зиновјев наглашава масовност и безличност савременог човечанства. У роману се приказује еволуција западног друштва које у 21. веку достиже свој врхунац и овладава целим човечанством намећући свима свој образац живота. Прогнозе Зиновјева, начињене током деведесетих година прошлог века, остварују се са запањујућом тачношћу већ у данашњици.

Радња романа се одвија у Великом Западу и Запад-ситију који су измишљена, а заправо пројектована места водеће цивилизације која управља светом у 21. веку. Кроз нарацију протагонисте, који је запослен у једној од главних аналитичких институција, приказује се друштво онечовечених, аутоматизованих, отуђених индивидуа у сумрачном свету безличног тоталитаризма.

У предговору за овај романа Зиновјев је записао: „Прегледао сам мноштво књига и филмова о будућности човечанства. У свима њима се готово потпуно игнорише социјални аспект будућег човечанства, то јест какаву форму ће имати људске заједнице, њихови чланови као социјална бића и какви ће бити односи мећу њиховим члановима. Књига коју препоручујемо пажњи читалаца по својој форми јесте социолошко-футуристичко приповедање. Њена основна идеја гласи - наш 20. век је био, можда, најдраматичнији у историји човечанства са становишта људских судбина, идеја, социјалних система, народа и цивилизација. Али, без обзира на све, то је био век људских страсти и осећања - век наде и очајања, илузија и спознаја, саблазни и разочарања, радости и туге, љубави и мржње... То је био можда последњи људски век. Над њим се надвила громада векова надчовечанске или постчовечанске историје, историје без наде и без очајања, без илузија и без спознаја, без саблазни и без разочарања, без радости и без туге, без љубави и без мржње".

Роман је први објавио издававач L'Âge d'homme из Лозане 1997. године.

Превео с руског Мирослав Ивановић.
Читао Жељко Максимовић.
Уредница Тања Мијовић.



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се