Нова дискографија

Представићемо албум „Ала Наполетана” Кристине Плухар и њеног ансамбла Л’Арпеђата, који је у октобру прошле године објавила издавачка кућа Ерато.

Познато је да је Напуљ у 17. веку, поред Венеције, био водећи музички италијански град, значајан оперски центар и колевка кастрата и комедије дел'арте. У овом граду су баријере између уметничке и народне музике, световне и духовне, цркве, двора и улице биле сведене на минимум. Тако су и у уметничкој и у народној музици текстови садржавали позоришне елементе преузете из комедије дел'арте. У њима је присутна занимљива и непредвидива комбинација италијанског и напуљског дијалекта, па у већини кантата текстови алтернирају између поменутих наречја.

Ово двоструко издање, како сам назив указује, посвећено је управо живописној, музичкој личности Напуља, од 17. до 20. века. Акценат је на оперском стилу Напуљске школе, која је била актуелна крајем 17. и почетком 18. века, као и на популарним песмама и плесовима. Осим тога, на албуму се налази и неколико примера тарантеле, живахног плеса, типичног за југ Италије.

Уредница Јелена Дамјановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се