Бетовенова колекција Еурорадија

Репродуковаћемо архивске снимке интерпретација виолинских соната Лудвига ван Бетовена. Слушаћете их у извођењу добитница Би-Би-Сијеве награде „Уметник нове генерације” Џенифер Пајк и Елене Јуриости. Ове снимке добили смо посредством међународне размене, у оквиру циклус којим се прославља 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена.

Елена Јуриости је америчка виолинисткиња, а у Би-Би-Сијевом програму Уметник нове генерације учествовала је од 2012. до 2014. године. Виолину је почела да свира са пет година, а већ са тринаест је имала прилику да наступа као солисткиња са Филаделфијским оркестром. Студије виолине похађала је на Кертис институту за музику и на Џулијарду, а професори су јој били Џозеф Силверстајн, Памела Френк, Ида Кавафиан и многи други. Наступала је са свим истакнутим оркестрима из Сједињених Америчких Држава, а такође је имала запажене наступе са Лондонском филхармонијом, симфонијским и филхармонијским оркестрима Би-Би-Сија, Филхармонијом из Вирцбурга и другим. У њеним интерпретацијама критичари пре свега истичу богатство тонских боја, нијансирани лиризам и одважан и атрактиван сценски наступ.

Британска виолинисткиња пољског порекла, Џенифер Пајк, музичко образовање започела је са пет година, а већ са десет имала је прилику да наступа пред Принцем од Велса у Краљевској опери Ковент гарден. Само две године касније, Би-Би-Си ју је прогласио Младим уметником године поставши тако најмлађи лауреат овог такмичења. Исте године је била и најмлађа победница на интернационалном такмичењу Мењухин. У Би-Би-Сијевом програму Уметник нове генерације учествовала је од 2008. до 2010. године.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се