Музика за филм

Паскал Гењ за филм „Малпасо” Хектора Валдеза

Валдез, рођен 1989, је редитељ млађе генерације, из Доминиканске Републике, који се бави филмском уметношћу више од десет година. Његов филм Малпасо носи назив по градићу који се налази на граници Хаитија и Доминиканске Републике, где живе браћа близанци Кандидо и Браулио. Одрастајући без мајке и оца, Браулио помаже деди у продаји угља на пијаци у граничном појасу, док Кандидо остаје код куће, усамљен, због свог албинизма. Њихов живот бива пољуљан из темеља када остану без деде, те Браулио премузима на себе бригу о брату док Кандидо почиње да сања о повратку оца.

Музику за овај филм радио је француски, класично образовани, композитор Паскал Гењ који већ тридесет пет година живи у Баскији, колико се и бави писањем музике за кратке, документарне и игране филмове. У његовом опусу се налази око осамдесет наслова признатих, пре свега шпанских, али и светских редитеља. Добитник је више награда и признања из области филмске музике у Аргентини, Шпанији, Финској као и Европског удружења филмских композитора. Музика за филм Малпасо донела је Паскалу Гењу трећу по реду награду Филмског фестивала у Малаги, одржаног од 21. до 30. августа.

Нумере на албуму Малпасо су веома топле и богато оркестриране. Из тог умирујућег фона повремено се издваја акустични соло гитаре. Гењ не преза ни од повременог дискретног присуства електронике, што не чуди будући да се у његовом опусу налазе и електроакустичне композиције. Централну позицију на албуму заузима нумера Малпасо која је у трајању од осам минута не само најдужа, него и драматуршки најкомплекснија и најдраматичнија.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво