Музика света

Нумере са албума „Молами и Мокени – Певање и усне оргуље из Лаоса”, који је француска продукцијска кућа Окора објавила 2009. године.

Албум броји осамнаест нумера и представља музичко путовање кроз Лаос, државу у копненом делу југоисточне Азије, откривајући занимљивости музичко-поетског жанра лам, како је назван у централним и јужним деловима, односно кап – у северном делу земље. Носиоци ове лаошке вокално-инструменталне традиције су певачи молами који нумере изводе заједно са мокенима – интерпретаторима на усним оргуљама названим кене. На овом инструменту, који се израђује од бамбуса и представља симбол Лаошана, музицира се у различитим приликама – он најчешће служи као пратња песмама које обилују елементима импровизације, али се употребљава и као самосталан инструмент приликом извођења обреда посвећених прецима.

Текстови песама лам и кап традиције, обухватају разнолике наративне регистре: од  љубавне чежње, патње, страха, преко митских и религиозних тема, до оних које се односе на величање историјских јунака или песама које опевају свакодневне догађаје из живота појединаца и заједнице.

Важно је истаћи да приликом интерпретирања, певачи – молами – посебну пажњу поклањају покретима руку којима додатно „дочаравају песму и показују своја осећања". На тај начин њихово тело остварује перформативни учинак повезивања геста, речи и музике.

На албуму, поред лаошких молама и мокена, суделује и Махори ансамбл традиционалних инструмената. 

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић




Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се