Импровизоријум

Последњих година малобројној, али значајној групи овдашњих уметника посвећених импровизацији, припада и новосадска пијанисткиња Марина Џукљев.

Приметна је жеља учесника европске импро сцене да често и радо наступају са нашом уметницом, што се нарочито огледа у сарадњи са музичарима из околних држава - Словеније и Мађарске. Летошњи пијанистички реситали у Прагу и фестивал Хаген у Шведској, као и неколико заказаних концерата у наредном периоду у земљама западне Европе, охрабрујући су показатељи и потврда о њеним креативним потенцијалима. До сада невелика дискографска присутност, углавном везана за издања виолисте Силарда Мезеија, у септембру је употпуњена појавом компакт-диска Wonder Marks), звучним документом произашлим из сарадње са мађарским бубњарем, перкусионистом и виолистом Ароном Портелекијем, са овогодишњег мајског фестивала Ринг Ринг, а у издању словеначке дискографске продукције Клопотец.

Надахнути вишегодишњим радом и свеопштим доприносом кретивној музичкој сцени, као и присуству на фестивалу Ринг Ринг америчког саксофонисте Кена Вандермарка, иначе дугогодишњег заједничког пријатеља обоје уметника, одлучили су се за игру речи и албум назвали Wonder Marks. Способни да остваре спонтан и отворен интегритет протока различитих енергија, ритмова и вибрација, уз евидентну емпатију међусобног слушања, Марина Џукљев и Арон Портелеки, са успехом граде динамичан звучни свет, неометене гипкости.

Аутор емисије Миленко Мићановић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се