Век хармонике – Владимир Благојевић

Други део концерта који је Владимир Благојевић одржао 20. новембра ове године у Студентском културном центру у Београду. На програму су била дела која су компонована за овог изузетног извођача, као и три композиције које су имале светску премијеру 25. октобра у Крагујевцу.

Владимир Благојевић рођен је у Крагујевцу 1980. године, а магистрирао је на Универзитету уметности у Берну, у класи Теодора Анцелотија, једног од најзначајнијих светских уметника на хармоници. Више од петнаест година Благојевић је активан на концертном подијуму, а као солиста и камерни музичар наступао је у најпознатијим концертним дворанама, као што су Берлинска филхармонија, Франкфуртска опера, Минхенска опера и многе друге. Први је уметник на хармоници коме је припала част да одржи реситал на фестивалу у Луцерну 2003. године.

Овај хармоникаш члан је неколико еминентних ансамбала камерне музике. Са ансамблом Модерн из Франкфурта већ деценију наступа широм Европе, сарађивао је са ансамблом Паул Кле из Берна, а од 2004. године је стални члан ансамбла Пре-Арт из Цириха, са којим се представио на концертним позорнице Швајцарске, Француске, Немачке, Србије, Босне и Херцеговине и Македоније.

Слушаћете Вергл Драшка Аџића из 2017. године, премијеру композиције F31.1 Драгане Јовановић, Соло 2007 - Дијалог Матијаса Артера, као и премијерно извођење композиције Добар ветар Ивана Бркљачића.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се