Читај ми!

Ranice, grudvice, zadebljanja... Ne ignorišite promene na dojkama i javite se lekaru - na vreme

Svako od nas ima nekog ko se borio i izborio sa rakom dojke. Svako od nas ima i nekog ko je izgubio tu bitku. Stručnjaci upozoravaju na važnost preventivnih pregleda, i poručuju da simptome - ne smemo da ignorišemo.

„O raku dojke dosta znamo, ali dosta treba tek i da otkrijemo", rekla je za Kliniku Nazdravlje dr Ivana Božović Spasojević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. 

„Postoji više polja na kojima možemo da delujemo. Prvo, da se rak uopšte ne desi - važna primarna prevencija, drugo je da se pregledi vrše na vreme. To je sekundarna prevencija i mi imamo organizovan skrining u Srbiji, kada treba da se javimo, i znači, ako se tumor desi, da ga otkrijemo na vreme, jer je procenat izlečenja visok. I naravno - treće je, ako se tumor desi, da imamo najbolju raspoloživu terapiju da pacijente možemo lečiti", objasnila je dr Božović Spasojević. 

„Kada govorimo o lečenju karcinoma dojke, leči se hiruršim putem ili primenom odgovarajuće terapije. Danas poznajemo najmanje tri podtipa karcinoma dojke, i za svaki od njih pristup u lečenju je drugačiji", kaže Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove i farmakologiju RFZO-a.

U toku je i kampanja „Život je vredan", a nedavno je snimljen i edukativni film.

Cilj kampanje je da pacijenti dobiju prave odgovore na svoje dileme, i da se ispravno informišu. Kampanja je i svojevrsna podrška pacijentima u odmaklim fazama bolesti.

Doktorka Božović Spasojević je podsetila na važne faktore, kada je u pitanju obolevanje od karcinoma dojke. Navela je da su to najčešće estrogen, način ishrane, fizička aktivnost, alkohol, duvan, ultravioletno zračenje, prekomerna telesna težina.

Među pacijentima su prema studijama, najčešće žene starosti veće od 50 godina.

Upozorila je da pacijenti ne smeju da tolerišu simptome, i da treba da se na vreme jave lekaru čim primete neku promenu na dojkama, neobičan iscedak, ranu... Mamografija jednom godišnje, takođe je obavezna za one starije od 50 godina.

„Republički fond ni u jednom trenutku nije prekinuo odobravanje inovativne terapije za najteže pacijente jer je kontinuitet tu izuzetno važan, i ona im je u svakom trenutku bila dostupna. Ali je drugi problem bio što su kadrovi i kapaciteti bili usmereni u borbi protiv koronavirusa pa su onda neke dijagnostičke procedure ili pregledi bili malo usporeni ili odloženi", ispričala je Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove i farmakologiju RFZO-a.

Dodala je i da je poslednjih godina napravljen ogroman iskorak kada je reč o savremenoj terapiji za pacijentkinje obolele od karcinoma dojke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво