Čitaj mi!

Stigao Windows 11, ali izgleda samo za korisnike sa novijim i jačim računarima

Kompanija Majkrosoft je zvanično objavila najnoviju verziju svog operativnog sistema, Windows 11, najavljenu prošlog juna. Ažuriranje operativnog sistema sa Windows 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine, ali samo pod uslovom da uređaj ispunjava hardverske zahteve.

U novoj verziji operativnog sistema Windows između ostalog, ažuriran je izgled početnog menija, ugrađena je bolja podrška za više monitora, kao za ekrane osetljive na dodir. Integracija sa konzolom Iks-boks je pojačana, a tu je i najnovija verzija Windows prodavnice.

Da li vam je uređaj kompatibilan sa vindousom 11?

„Majkrosoft“ uvodi značajne (i potencijalno kontroverzne) promene u hardverskim zahtevima za Windows 11. Ukoliko vaš uređaj već koristi operativni sistem Windows 10, prelazak na 11 je besplatan, ali samo ako je procesor noviji od „Intelove“ generacije 8 ili AMD-ove serije Rizen (Ryzen) 2000, ili im pripada (uz nekolicinu izuzetaka).

Ako uređaj zadovoljava ove hardverske zahteve, ažuriranje operativnog sistema sa Windowsa 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine.

Ipak, mnogi uređaji sa starijim hardverom će moći da „nezavanično“ pokreću novu verziju operativnog sistema, ali će korisnici morati da ih instaliraju sami uz pomoć alata za instalaciju koji se može preuzeti sa zvanične stranice Windowsa 11.

Nakon instalacije moguće je da vas sistem obavesti da hardver nije zvanično podržan, kao i da možda nećete moći da preuzmete dalja ažuriranja sistema.

Odgovor na pitanje da li hardver zadovoljava neophodne kriterijume može dati „Majkrosoftova“ aplikacija PC Health Check. Ova aplikacija, takođe, može reći da li je na sistemu omogućen Trusted Platform Module 2.0, koji spada u „Majkrosoftove“ zvanične kriterijume. Moguće je da ovaj modul već postoji, ali da je onemogućen, što može da se promeni iz BIOS-a sistema.

Ukratko, ukoliko imate relativno nov računar (napravljen negde posle 2017. godine), veoma je verovatno da ćete u nekom trenutku automatski dobiti obaveštenje o ažuriranju operativnog sistema na Windows 11. S druge strane, ukoliko imate stariji uređaj, ili ste sami sastavljali svoj računar, verovatno ćete morati malo više da se pomučite oko „ručne“ instalacije.

Windows 11 liči na starije verzije

Ako vam nove karakteristike Windowsa 11 deluju poznato, niste jedini. Dodati su vidžeti, prozirni prozori i pametno pozicioniranje prozora. Ništa od ovoga nije sasvim novo, ali deluje kao da se kompanija orijentiše ka postepenim unapređenjima postojećih osobina operativnog sistema umesto ka korenitim promenama (kao u slučaju Windowsa 8, koji nije naišao na topao doček).

Ipak, jedna veoma uočljiva korenita promena odnosi se na početni meni, koji je premešten u sredinu trake sa zadacima. Nov pristup vidžetima podseća na „Eplov“ MekOS, a „Majkrosoft“ planira da omogući zainteresovanim programerima da dodaju i svoje vidžete.

Dodatna podrška za više monitora lišiće korisnike koji istovremeno koriste dva ili više ekrana dobro poznatih muka sa pozicioniranjem prozora, a poboljšan je i sistem automatskog pozicioniranja prozora u okviru jednog ekrana.

Prozirni prozori su, izgleda, ponovo u modi, s obzirom da se javljaju ponovo u Windows-u 11, a deluje i da će „Majkrosoftov“ softver napokon da sustigne njihov hardver kada su u pitanju prenosivi uređaji osetljivi na dodir.

Na kraju, s obzirom da je od marta 2020. godine aplikacija Microsoft Teams doživela vrtoglav rast u broju korisnika, Windows 11 nudi brži pristup aplikaciji iz samog operativnog sistema (loša strana ovog pristupa je što će korisnici koje Microsoft Teams ne zanima morati „ručno“ da ga deaktiviraju).

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 25. jan 2022, 20:05) - Miloš [neregistrovani]

Moja ocena

Cirkus od operativnih sistema. Menjaju ih svake godine a korisnici ne dobijaju ništa novo tj. inovativno. Prodavanje magle i podsticanje korisnika da svake godine menjaju kompjutere

(nedelja, 10. okt 2021, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Mint

Da li ce neko biti ljubazan da objasni dobroj vecini korisnika racunara da im Linux "zavrsava posao"?

(subota, 09. okt 2021, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

RE:RE:RE:

Znaci nije neophodno, nego moranje. Dobro to radi Bil Gejts.
Zato sam na Linuxu. Sve sto mi treba radi.

(subota, 09. okt 2021, 00:59) - Vuk Perović [neregistrovani]

Evo sada sam ga ugradio

Novu Windows 11-icu sam baš juče ugradio! Ima zanjivivih rešenja! Ja sam zadovoljan! Sve radi savršeno!!!

(petak, 08. okt 2021, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

RE:RE: samo ' nako.

Hteli vi ili ne polovinom 2025 morace te da predjete na Windows 11..............

(petak, 08. okt 2021, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

RE:RE: samo ' nako.

Ti sto koristis windows xp (odavno je mrtav) ili Windows 7 isto tako ?? kako vi to koristite te verzije kad Nema....UPDATE..... za versije ??. Vi zivite vrlo opasno........

(petak, 08. okt 2021, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Re: Samo 'nako

Ti si jedini koji je pomenuo neophodnost, niko drugi.
Objavljena nova verzija operativnog sistema i mi komentarišemo. Šta ti radiš niko ne zna.
Ja sam instalirao kao VM, samo da probam. Kad istekne period tokom kog aktivacija nije obavezna obrisaću ga. Za sada nemam nameru da prelazim na 11, jer je baš razočaranje.

(petak, 08. okt 2021, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

@RE: samo ' nako.

Iju! Kad se nisam šlogirao! A ja još uvek koristim Windows XP na jednom računaru, a Windows 7 na drugom. Šta ću ja, crni, sad da radim!?! :-)

(petak, 08. okt 2021, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

RE: samo ' nako.

Sasvim jednostavno, Windows 10 mozes da koristis do 2025 i onda je kraj (finito) onda moras da predjes na windows 11, ili nesto drugo n.p.Linux.

(petak, 08. okt 2021, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

@anonymousNikola Tesla

Da je pravi Tesla bio tako pametan sumnjam da bi ga pominjali sad.