Čitaj mi!

Odećom do ravnopravnosti - modni stil Jovanke Broz bio je i diplomatsko sredstvo

Revija „Jovanka u boji“ deo je ovogodišnje beogradske Nedelje mode, a pripremana je kao svojevrsni omaž Jovanki Broz i njenom stilu oblačenja.

Modna dizajnerka i jedan od autora izložbe „Jovanka Broz u boji", koju je u holu RTS-a prošle godine videlo više od deset hiljada ljudi je Maja Nedeljković Davidovac.

Dizajnerka se slaže da nekadašnja prva dama ne prestaje da impresionira. Ovog puta, dvadeset i dvoje dizajnera je, inspirisano Jovankom Broz i njenim stilom, bilo angažovano na reviji, ali su imali tu specijalnu privilegiju da rade sa originalnim materijalima koje su dobili od porodice Budisavljević Aleksić.

Revija je svojevrsno transponovanje Jovankinog stila na savremeno odevanje.

„Materijali su stari 60, 70 godina, raznorazni su i jako kvalitetni pre svega, tu su svile, brokati... " rekla je u Beogradskom programu Maja Nedeljković Davidovac.

Dodala je da je interesantno da je sama Jovanka, u uslovima u kojima je živela, uspela da sačuva hiljadu odevnih komada, aksesoar, torbe, rukavice, cipele, ešarpe...

„Sačuvala je i preko dve hiljade komada ilustrativnog materijala. To su skice koje su za nju radili dizajneri iz Evrope i iz Jugoslavije tadašnje, sačuvala je modne časopise", dodala je dizajnerka.

Naglašava da će se ova vrsta zaostavštine još analizirati, jer kolekcija nije muzeološki obrađena. Kaže da je Jovanka Broz bila modna ikona jugoslovenskog socijalizma.

„Ali, kada to kažete, to je oksimoron jer moda i socijalizam su nespojivi, a pogotovo visoka moda, jer kod nje se radilo o visokoj modi. Ona je tu vrstu odeće nosila i na taj način je bila potpuno ravnopravna sa ljudima sa kojima se susretala", objašnjava Nedeljković Davidovac.

Ističe da je Jovanka svoj stil nekada koristila i kao „diplomatsko sredstvo".

„Nekada je birala motive sa nacionalnih nošnji iz svih republika. Osim toga, nosila je odeću koja je rađena u tadašnjoj Jugoslaviji... Imala je osećaj za boje, to je ono što me fascinira kod nje, koliko su to upečatljive boje koliko je ona tim bojama morala da se izdvaja od drugih", kaže dizajnerka.

Na kraju se osvrnula i na čuvenu Jovankinu punđu, rekavši da nekadašnja prva dama Jugoslavije - nikako nije htela da je se odrekne.

Modele za ovu posebnu reviju su, pored domaćih, kreirali i dizajneri iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika.