Čitaj mi!

„Klinci iz Bučnog sela“ Astrid Lindgren u srpskim knjižarama

„Klinci iz Bučnog sela“, prva knjiga iz čuvenog serijala švedske književnice Astrid Lindgren, koji je preveden na četrdesetak jezika sada je i pred našim čitaocima. Za prvi prevod sa švedskog na srpski jezik zaslužna je Slavica Milosavljević, a knjigu je uz pomoć Švedskog saveta za kulturu objavila „Odiseja“.

Ovo je priča o životu šestoro mališana u selu sa samo tri imanja, doživljena njihovim očima. Oni su nerazdvojni – zajedno idu u školu, pomažu roditeljima na farmi a svaki zadatak za njih je poziv u novu avanturu.

Kao i ostali junaci Astrid Lindgren, nestašni su, radoznali, pre svega slobodni i veoma maštoviti. Bučno Selo književnica je osmislila po ugledu na selo u kojem su živeli njeni baka i deda i gde je često boravila kao dete.

„Mislim da je to zapravo bio pokušaj njenog nostalgičnog vraćanja u neko srećnije detinjstvo, srećnija vremena u jednostavnija vremena gde su deca morala da se dovijaju zapravo da nađu neku zanimaciju i tako ispune dan, u vremena gde zabava nije bila na dlanu deci kao što je danas“, kaže Sandra Bakić Topalović, urednica u izdavačkoj kući „Odiseja“.

Ona dodaje da će knjiga biti zanimljiva današnjoj deci, posebno gradskoj deci koja možda nikada nisu bila na selu.

Dremanje na plastu sena, potraga za šumskim jagodama, hodanje po kamenju, uređivanje kućice u pećini, neki su od poduhvata koje je za srpsko izdanje ilustrovala Tijana Knežević.

„Ova knjiga je objavljivana širom sveta čak je i ekranizovana pa sam se trudila da je ilustrujem tako da se razlikuje od postojećih izdanja. Sledeći primer same Astrid, unela sam u knjigu i sopstvene slike iz detinjstva. Uvek je kompliment ilustrovati knjige ovako velikih imena, posebno ako znamo da postoje strogi kriterijumi vlasnika autorskih prava“, kaže ilustrator knjige Tijana Knežević.

Prva knjiga o klincima iz Bučnog sela objavljena je 1947. godine. Astrid Lindgren je serijal pisala dve decenije, a namenila ga je deci koja počinju da čitaju.

broj komentara 0 pošalji komentar