Čitaj mi!

Olivera Balašević: Priča o devojčici sa "Planete dvorište" samo je frtalj moje biografije

Knjiga "Planeta dvorište" je o odrastanju devojčice iz Zrenjanina u pomalo dotrajaloj kući sa šest dvorišnih stanova, u dugoj ulici koja je tekla uz Begej. Autorka knjige Olivera Balašević govorila je za RTS o tome kako je ta devojčica smelo zakoračila u pisanje, ali i Fondaciji Balašević i muzeju koji će u Novom Sadu biti posvećen preminulom kantautoru.

Planeta dvorište dobila je svoje šesto izdanje. Iako autorka Olivera Balašević izbegava sve krupne definicije u vezi sa knjigom, ističe da je u pitanju knjiga posvećena njenoj majci i odrastanju. Posebno važni su joj i susreti sa čitaocima.

"Osećam se ponosno na ono što sam uradila, a nekako izbegavajući sve ono što jeste neko pravilo kako se ovo sve radi", rekla je Olivera Balašević.

U fazi pisanja knjige, otkriva, poneki odlomak čitala je svojim prijateljima koji su knjigu nazivali Oliverinom biografijom.

"Ne bih brkala sa uspomenama jedne devojčice tako ozbiljnu formulaciju biografije nego pozvala bih se na ono kako kažu u Salajci gde već preko četiri decenije i živim, a to je da je to samo frtalj biografije jer se u njoj nalazi samo jedan deo mog života", objašnjava Balaševićeva.

Planeta dvorište je knjiga, kako kaže, o jednoj devojčici koja je odrastala u Zrenjaninu uz divan komšiluk u jednoj divnoj ulici koja bi ujutru mirisala na pekaru, po danu na jorgovan, a predveče na prženu kafu. 

"Događaji se smenjuju. Poskočila bih dva unapred koraka, pa onda unazad kao na onoj školici iscrtanoj kredom na pločniku kasnih šezdesetih godina i ranih sedamdesetih i neko bi brzopleto zaključio kako je to bilo neko bolje vreme. Kada govorimo o dobrom i lošem mislim da se uvek i samo radi o ljudima tako da je ova knjiga posvećena zapravo ljudima uz koje sam ja odrastala, najpre moja majka, moje komšije, moji drugari iz ulice, moj brat, nastavnici, učiteljica i pedagozi kojima je sa posebnom naznakom na pedagošku struku ova knjiga posvećena", istakla je autorka.

Fondacija Balašević 

U aprilu je vrednu opremu koju je koristio Đorđe Balašević, njegova porodica poklonila Akademiji umetnosti iz Novog Sada. Osnovana je i Fondacija Balašević koja će voditi računa o njegovom delu.  

U aprilu je vrednu opremu koju je koristio Đorđe Balašević, njegova porodica poklonila Akademiji umetnosti iz Novog Sada. Osnovana je i Fondacija Balašević koja će voditi računa o njegovom delu.

"Osnivanje Fondacije Balašević zapravo jeste organizacioni i simbolički trenutak porodične inicijative da se svima onima koji su neposredno posle njegovog odlaska već reagovali sa željom, sa pijetetom da eventualno reprodukuju njegova dela, njegove pesme. To su i izavačka kuća za udžbenike, obrazovne ustanove, kulturne ustanove i pojedinci", navodi Balaševićeva.

Muzej posvećen Đorđu Balaševiću u Novom Sadu 

Grad Novi Sad odlučio je da podigne muzej posvećen Đorđu Balaševiću u blizini keja i Dunava.

"Odlazak mog Đorđa je gubitak i za našu državu i za države u regionu. Njegov odlazak govori da nećemo, između ostalog, moći uživati u njegovim novim produkcijama, u novim pesmama, a na nama je da ih sačuvamo od zaborava, od vremena. Ono što je u svemu tome jedna lepa vest je Novi Sad koji poseduje tu vitalnost, to je grad mladih", istakla je Olivera Balašević.

Prema njenim rečima, u godini smo kada je Novi Sad prestonica evropske kulture. To je grad u kojem su živeli i radili Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Miroslav Antić, to je grad pesnika, grad poezije.

"Kao porodica smo se konsolidovali da maksimalno izađemo u susret takvoj inicijativi. Naša sećanja su naša i ne može nam ih niko oduzeti, ali smatramo da treba da postoje i javna sećanja, da takvu ideju podržimo i tehnički i po pitanju legata očekivanja od nas, tu smo moja deca i ja saglasni. Muzeji takve vrste su retki i mislim da ih nema u okruženju, a mislim i da je poetska snaga dela Đorđa Balaševića isto tako retka", naglasila je Olivera Balašević.