Čitaj mi!

U Gračanici u slavu Gračanice

Nakon premijera u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, premijerno je i u mestu gde je nastala, pred publikom u Gračanici, u prepunoj sali Doma kulture, izveo koreodramu „700“, u slavu sedam vekova istoimenog manastira.

Manastir Gračanicu i crkvu Presvete Bogorodice podigao je kralj Milutin pre 701 godinu, a za jedan tako veliki i značjan jubilej u ansamblu „Venac“ uradili su novu scensku formu, prateći njome istoriju ovog zdanja i ljudi, najpre Srba i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su ga okruživali i očuvali.

„Pored istorije crkve, samog manastira, naroda, državnosti, predstavom se prati sudbina jednog običnog čoveka, jedne porodice Radović iz sela Sušice koja se spominje u Gračaničkoj povelji, a koja je jedna od retkih oslikanih u vidu freske. Govorimo o ljudima, porodici koja je hrabro i prkosno odbila poziv srpskog patrijarha da napusti Kosovo u velikoj seobi Srba“, objašnjava sadržaj predstave autor i koreograf, Miloš Cile Mitić.

Priča se završava pobedom života i to svadbom, susretom braće Radović, ljudi koji nastavljaju tradiciju življenja na Kosovu.

Jedan od njihovih potomaka usled svakodnevnih teškoća koje Srbe prate u životu, namerava da se odseli sa Kosova i odlazi u ambasadu jedne strane zemlje, ali kada od njene službenice čuje pitanje: „Sušica, Gračanica? Da li se to nalazi u Srbija?“, bude izrevoltiran, odustaje i zaključuje da je Gračanica svetinja za koju se treba boriti i zbog koje treba ostati na Kosovu.

„Predstava kroz koreografije, minijature uklopljene u delo, sadrži priču o celokupnom narodu“, dodaje Mitić.

Koreodrama „700“, u slavu sedam vekova manastira Gračanica je drama, mjuzikl, koreografija i folklor u jednom. I prvenac je  forme koju „Venac“ izvodi.

„Predstava ima tu ključnu rečenicu: 'Sušica, Gračanica , da li se to nalazi u Srbija?', koju kada god je čujem ja se iznutra potresem“, kaže doktor etnomuzikoligije i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti  u Beogradu, Sanja Ranković, koja je radila na muzici i peva u predstavi.

Igrači ansambla „Venac“ kroz predstavu postaju umetnici i glume sebe, pokazuju kosovskometohijskog Srbina, iz Gračanice, iz Sušice, u svakodnevnom životu, dodaje Rankovićeva.

„Predstava je nešto što će u perspektivi ići i ka čemu treba da ide profesionalno prikazivanje folklorne umetnosti na sceni, pored koreografija koje će se uvek izvoditi. Za 'Venac' je to prvo ovakvo umetničko delo, vrhunski izvedeno, a na samoj folklornoj profesionalnoj sceni se odavno nije pojavilo ovakvo delo. Ranije ih jeste bilo, ali su uglavnom rađena na osnovu segmenata već postojećih koreografija“, ocenila je profesorka Ranković.

Ansambl „Venac“ je ovom predstavom zadao zadatak celoj poslovnoj branši, ne samo u Srbiji, nego i šire, ističe njegova direktorka i producent koreodrame, Snežana Jovanović, zahvalivši se svim članovima tima koji su na njoj radili.

Autorski tim čine još reditelj Dragan Elčić, muzičar Zdravko Ranisavljević, kostimograf Boris Čakširan, producent zvuka Aleksandar Sofronijević, te glumci Aleksandar Lazić, Jelica Kovačević i Predrag Vasić.

Pokrovitelj koreodrame „700“ je Ministarstvo kulture Republike Srbije.