Čitaj mi!

Preminuo umetnik i likovni kritičar Dušan Đokić

Posle kraće, teške bolesti, preminuo je umetnik i likovni kritičar Dušan Đokić. Dobitnik je 31 nagrade i priznanja, objavio oko 1.500 tekstova. Bio je urednik časopisa „Umetnost".

Dušan Đokić je rođen 1943. godine u Beogradu. Upisao Arhitekturu 1962. godine, a 1966. godine, Filozofski fakultet u Beogradu. Uz to je studirao Akademiju primenjenih umetnosti, odsek scenografija (prof. Milenko Šerban), 1968. godine.

Realizovao je preko 60 samostalnih izložbi u raznim disciplinama: slikarstvo, akvarel, crtež, grafika. Više od 650 puta nastupao je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Likovni kritičar je od 1968. godine. Objavio je oko 1.500 tekstova. Bio je urednik časopisa Umetnost i napisao više tekstova za umetničke monografije. Objavio je zbornik o akvarelu, 2000. godine.

Dobitnik je 31 nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu i snimljen je film o Dušanu Đokiću 2014. godine u realizaciji Vladimira Valešinskog.

Godine 2019. dobija priznanje ULUS-a za doprinos u kulturi i likovnoj umetnosti povodom izložbe samostalnih umetnika (100 godina rada Galerije Cvijeta Zuzorić). Status istaknutog umetnika ima od 1996. godine.

Član je ULUS-a od 1971. godine, ULUPUDS-a (sekcija istoričara umetnosti i kritičara), AICA (međunarodnog udruženja kritičara), ASPOR-a (grupe globalne umetničke porodice) od 2001. godine i SKK Zemun.

Teško je, ovom prigodom, zaobići osvrt Lazara Trifunovića, što je svojedobno, tačnije 1968. izrekao, da je u Dušanu Đokiću, otkrio umetnika izuzetne snage i talenta, koji, početkom stvaralačkog pohoda, donosi vredna i značajna dela. Tvrdnja nezaobilaznog doajena savremene umetnosti, nakon toliko godina, nije izgubila u značaju, šta više, potvrdila se i zadobila u aktuelnosti.

Iako širokog, rekao bih, renesansnog obrazovanja u raznim domenima, od književnosti, poezije, muzike i drugih oblasti, poriv ga je nagnao da se uputi slikarstvu. U njemu je našao spokoj, luku mira i, ispostavilo se, konačno i trajno ishodište unutrašnjem nagonu. Time je obznanio neutoljivu sklonost ka likovnom stvaranju, te je, više nego jasno, kako je u tom domenu postigao nesumnjive domašaje.

Za manje upućene, treba kazati da se Đokić podjednako snalazi u svm likovnim granama: od crteža, kojim se počeo baviti, preko grafike, gvaša, monotipije do akrila i uljanog slikarstva. Osim toga, rado se koristi akvarelom, najtežom, zbog toga, nekoć zaboravljenom tehnikom izvođenja, kojoj, svojim učinkom, vraća poverenje. Bez sumnje, Đokić je uspeo da ostvari radove, što personifikuju njegovu stvaralačku umešnost. Ti ga doprinosi svrstavaju u sled zapaženih učinioca u tokovima novije srpske umetnosti.

Poslednji ispraćaj je u četvrtak 1.12.2022 u 9:30. u kapeli na Novom groblju u Beogradu.