Čitaj mi!

Srbija osvojila prvo mesto na festivalu folklorne muzike u Rumuniji

U Braili u Rumuniji od 26. do 28. jula održan je 15. Internacionalni festival folklorne muzike. Srbija je ove godine imala jednog predstavnika, a osvojena je prva nagrada. Studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na katedri za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, Vera Stolić osvojila je prvu nagradu.

Uz podršku doktora profesora Sanje Ranković, koja rukovodi ansamblom „Tradicija viva“ u okviru katedre za etnomuzikologiju, čiji je Vera član, Srbija je ove godine došla do velikog uspeha na najvećem svetskom takmičenju folklorne muzike.

Takođe, veliku podršku je pružao i profesor doktor Nice Fracile, sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ove godine je na festivalu bilo 29 učesnika iz Rumunije, Moldavije, i jedna učesnica iz Srbije, dok su prijave stizale iz mnogih podunavskih zemalja, ali je audiciju za uži krug takmičenja prošlo samo njih 29.

Učesnica iz Srbije se predstavila pesmama sa područja Kosova i Metohije, u autentičnom tradicionalnom kostimu iz Prizrena. Sve učesnike je pratio izvanredni orkestar Lautarii iz Moldavije, a dirigent je bio maestro Nikolae Botgrosa.