Čitaj mi!

Pozorišni centri nekadašnje Jugoslavije na RUTA festivalu

Beogradsko dramsko pozorište je domaćin gradskim pozorištima iz centara nekadašnje Jugoslavije. Na RUTA festival stigla su referentna pozorišta iz Ljubljane, Podgorice i Skoplja.

Region je stigao u pozorište na Crvenom krstu, stigli su oni koji su prepoznali značaj Regionalne unije teatara osnovane 2019. godine. Premijeri Nosoroga „Ulisis teatra" prisustvovao je i srpski patrijarh.

„Kako sam sretna da sam nakon godine prisilne pauze, opet ovde u ovom vašem divnom velegradu. Sledeća će biti Ljubljana u februaru, imaćemo duplu RUTU jer smo zbog karantina propustili da imamo festival 2021. Očekujte veliki festival sa što boljim nastavkom ove izuzetno kvalitetne priče", rekla je Barbara Heing Samobor, direktor i umetnički direktor Mestnog gledališča iz Ljubljane.

„Lepo je čuti da smo svi živi i zdravi, na okupu i da možemo da nastavimo onim planom. Mi ćemo pokušati u sledećem periodu i pored restrikcija, da nastavimo punim plućima što podrazumeva da svaka dva meseca u različitom gradu bude šest dana festivala", izjavila je Sofija Kunovska iz Dramskog teatra u Skoplju.

Ipak, otkazivanja je bilo i ovog puta. U Beograd ne stiže Kamerni teatar 55 iz Sarejeva sa predstavom Šindlerov lift.

Biće izvedene predstave Dramskog teatra iz Skoplja, Mesnog gledališča Ljubljana, Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Na sceni prvo Joneskov Nosorog u režiji Lenke Udovički. Bojan Dimitrijević tumači glavnu ulogu u komadu o suočavanju čoveka sa različitim epidemijama: od one apsurdne koja pretvara zaražene ljude u nosoroge, do epidemije totalitarizma.

„On je to pisao nakon drugog svetskog rata, imalo je veze sa nacizmom, a danas sve te stvari koje Jonesko obrađuje ispada da su ušle u naš svakodnevni život i da su na neki način, kao i u komadu, ljudima postaje jako brzo sve to normalno, a posle nekog vremena se zapitamo da li je moguće da smo ostali bez svega onog ljudskog u nama", izjavio je glumac Bojan Dimitrijević.

Umetnička saradnja, razmena ideja, umetnika i predstava, u Beogradu - sve do 6. decembra.