Čitaj mi!

Na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru se nadmeće osam predstava

Zaječar je od 16. oktobra centar pozorišne umetnosti. Na međunarodnom Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ za glumačku nagradu nadmeće se se osam predstava iz zemlje i regiona. Osim glavne nagrade, koja nosi ime velikog glumca, biće proglašena i najbolja predstava prema glasovima publike i najbolja scenografija, a glumcu večeri dodeljuje se „Zoranov brk“.

Na Sterijinom pozorju od 1988. godine dodeljije se nagrada „Zoran Radmilović“ za gumačku bravuru. Prvi dobitnik bio je Milan Gutović, a onda su se nizali laureati do ovogodišnje dobitnice Minje Peković.

„Kad kažemo Zoran Radmilović, i da si dobio nagradu 'Zoran Radmilović', ti se onda uvek pitaš – dobro, koliko ja u svom životu imam snage, volje, hrabrosti da budem bar deseti deo“, napominje nagrađena glumica Minja Peković.

Ove godine „Zoranov brk“ za glumca večeri dobili su Miloš Tanasković, Ivan Mihailović, Matea Marušić i Dragana Mićalović. Draganu Mićalović, za ulogu Ane Karenjine, nagrada je dovela do suza.

„Niš je bio grad u kome je moj otac živeo, i prva profesionalna predstava koju sam ikada radila je upravo Ana Karenjina, u gradu u kojem je živeo moj otac. Prva nagrada koju sam dobila je u pozorištu u kome je igrao moj ujak i moja ujna. Tako da, verujte da meni ovo znači i mnogo više nego što možete da zamislite“, priznaje nagrađena glumica.

Nordijsku dramu Gospođica Julija publika je videla u izvođenju gradskog kašališta iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta iz Osjeka u režiji Aide Bukvić.

„Bio je pravi užitak raditi sa Aidom. Iako je profesor i onako vrlo precizna i oštra, i onako pravedno stroga, ali opet nas je puštala da se dogodi ta hemija, kroz celi komad, i stvarno nas je toplo vodila nekom svojom energijom i bio je užitak raditi sa njom“, naglašava Matea Marušić, dobitnica nagrade „Zoranov brk“.

Zvezdara teatar izvešće u Zaječaru predstavu Tre sorele prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića.

Festival traje do 23. oktobra kada će biti proglašen najbolji glumac, najbolja predstava i scenografija.