Premijera filma "Beogradski fantom"

Film "Beogradski fantom" reditelja Jovana Todorovića, snimljen prema istoimenoj urbanoj legendi s kraja osamdesetih godina, premijerno je prikazan u Centru "Sava". Legendu o čoveku koji je ukrao beli porše mnogi danas vide kao simbol prkosa komunističkom režimu.

Dokumentarno-igrani film "Beogradski fantom" reditelja Jovana Todorovića i producenta Bogdana Petkovića premijerno je prikazan u Centru "Sava".

"Beogradski fantom" je priča o urbanoj legendi iz 1979. godine i mladiću Vladi Vasiljeviću koji je ukrao beli porše 911 i danima ludom vožnjom po centru grada prkosio beogradskoj policiji.

"Fantom" je bio velika atrakcija za sugrađane, mladima je bio idol, ali su postojali i oni koji su koji su jedva čekali da se prestupnik ukloni sa gradskih ulica.

Više od 10.000 ljudi izlazilo je na ulice da podrži "fantoma" i uživo prisustvuje policijskoj hajci na spretnog vozača.

Shvativši da je opasno eliminisati prestupnika pred Beograđanima, vlast i policija upuštaju se u trku u kojoj "fantom" postavlja pravila.

U vreme strogog državnog režima gradska "atrakcija" bila je veliki incident i policija je pokušavala da uhvati "fantoma" pre nego što se predsednik Josip Broz Tito vrati u zemlju sa samita nesvrstanih u Havani.

Beogradski fantom predstavlja simbol prkosa sistemu, prvu pukotinu komunističkog režima, legendu, koja živi i koja je nadživela one koji su pokušali da je suzbiju.

Ulogu prestupnika u filmu igra Mulutin Milošević, a glavnog policijskog inspektora Radoslav Milenković, jer stvarni akteri događaja više nisu među živima.

U filmu se pojavljuje i nekoliko pripadnika policije, zatim književnik disident Momčilo Selić, koji je u zatvoru bio cimer sa Vasiljevićem, radio voditelj Marko Janković, kome se "fantom" javljao u program Studija B, fotoreporter Ilija Bogdanović, koji je jedini uspeo da slika "fantoma" i drugi.

U glumačkoj ekipi su Marko Živić, Andrej Šepetkovski, Nada Macanković, Boris Komnenić, Bojan Lazarov i drugi.

Film je dobio podršku Eurimaža i snimljen je u koprodukciji kuća iz Beograda, Budimpešte i Sofije.

Prilikom snimanja "Beogradskog fantoma" korišćen je autentični ''beli porše'', a muzičku pratnju, pored originalne muzike Nemanje Mošurovića, čine i Bisera Velentalić i neobjavljeni snimci džez orkestra Radio Beograda.

Od 2. aprila film će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 02. dec 2009, 16:04) - Mrki [neregistrovani]

Fantomi nemaju lice

Secam se tog vremena. Istine je, vreme u Beogradu se moze meriti na ono pre Fantoma i ono posle njega. Nesto se zaista promenilo sa Vladom Vasiljevicem.
A, fotografije nema. Fantomi nemaju lice. Vlada je Legenda. Otisao je tamo gde ne mogu da ga uhvate i gde ne smeju da ga prate - sa one strane zivota. I ostao Legenda.

(utorak, 31. mar 2009, 11:30) - Serz [neregistrovani]

Heroj ulice

Film me je vratio u to vreme.Bio sam klinac 14god.Zivot u Beogradu tada i sada su kao nebo i zemlja,Pojava Fantoma u to vreme se danas moze meriti samo sa sletanejm vanzemaljaca na Slaviju.Nego, da li neko zna ime sitea gde se moze videti fotografija Vlade Vasiljevica i saznati nesto vise o nejmu.Danas, kada se vozim preko Slavije uvek pomislim na njega. Moja generacija je merila vreme pre i posle Fantoma.To mogu da razumeju samo oni koji su odrasli u Bgdu.Pozdrav svima Serz

(ponedeljak, 30. mar 2009, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Fantom

omladini u tom periodu mora da je bilo bas dosadno kad su izlazili na ulice da se odusevljavaju nekim manijakom koji juri ulicama. hvala bogu pa sam rodjen kasnije. mada je i to imalo svoje mane:))

(ponedeljak, 30. mar 2009, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Fantom?

U istorijskim prilikama, učesnici često ne vide bitnost nekih dešavanja, a oni ipak rečito odslikavaju stvarnost. Nijedan primetan i neobičan događaj se ne dešava tek tako i on ima svoje značenje i smisao koji potonje generacije mogu da posmatraju i tumače na sasvim nove načine. Prkos je bio veoma primetan u ono vreme i sastavni deo mentaliteta mlađe populacije. Nije loše toga se danas podsetiti.

(ponedeljak, 30. mar 2009, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Fantom?

druze,
ne rusis ti nikakvu urbanu legendu, ona je nadjacala mnoge ljudske sudbine i u tome je kljuc Vladinog uspeha. Hrabri mladic sada ima i film kakav zasluzuje.

(ponedeljak, 30. mar 2009, 01:27) - anonymous [neregistrovani]

Fantom?

Hollywood bi od ove urbane legende napravio blockbuster, i to odavno. Prica je interesantna i zasluzuje ekranizaciju, i ne vidim nista lose u tome da se jedna urbana legenda "prepricava" (i) po bioskopima.

PS. Nisam bio "elita tadasnjeg drustva" ali isto tako znam da bilo kakva elita ne bi smela sebi da dozvoli pravopisne greske poput "dopustijo". Ako su nam elite takve, onda nije ni cudo sto smo jos uvek tu gde smo...

(nedelja, 29. mar 2009, 18:14) - vojkanb [neregistrovani]

Fantom?

1979 je bila ne tako davno i mnogi je se dobro secamo. To ji bilo vreme u kome smo mnogi od nas bili vrlo dokoni jer je sistem tako omogucavao. To se odnosi na Vladu a i na grupicu nas /nikako ne 10 000, pre par stotina/ koji odlazeci u Akvarijus svako vece vec nismo znali sta cemo sa sobom pa je bilo kakvo uzbudjenje, cak i beli Porse, bio nesto. Vlada Porse je bio jedan nesrecan lik zeljan da ga neko primeti, a mi dokona elita tadasnjeg drustva. Sto se tice milicije, siguran sam da bi ga zaustavili prvog dana da su koristili logistiku i ubedjenja koja danas koristi policija. Vlada nije prkosijo nikakvom sistemu vec je jednostavno zeleo da ga neko primeti, da mu da paznju, na isti nacin kako to rade mala deca.
Zao mi je sto ovim malim tekstom rusim jednu urbanu legendu, ali bio sam tamo svako vece i sve video svojim ocima.