Читај ми!

Најстарији смешко на свету краси хетитски бокал стар скоро 4000 година

Најстарији „смајли“ осликан на древном керамичком бокалу који су археолози открили на локалитету у југоисточној Турској биће први пут изложен у музеју. Археолози нису приметили овај смешак стар 3.700 година док рестауратори нису склопили крхотине бокала.

Хетити су први индоевропски народ на тлу Мале Азије о коме се зна изузетно мало. Прва сазнања о Хетитском царству добијена су посредством Библије. Све док археологија није установљена као наука Хетити су сматрани минорним племеном предње Азије.

Међутим, сада се зна да су Хетити владали већим делом данашње Турске и Сирије током библијских времена, а најпознатији су по бројним ратовима које су водили са Израелцима и Египћанима, као и по вештини вожње ратних кочија.

Када је пак, реч о свакодневном животу Хетита, археолози релативно мало знају. Али новообновљена посуда за воду показује да то нису били само мрачни ратници. На комаду керамике старом 3700 година насликан је, како се верује, први смешко, односно како данас кажемо, „смајли“, преносе медији.

Археолози већ седам година врше ископавања на локалитету где се некада налазио хетитски град Каркемиш дуж границе Турске и Сирије. Ископавајући све врсте артефаката и керамике, истраживачи нису ни приметили да је на једној керамичкој посуди за воду насликан смешко, све док рестауратори нису слижили фрагменте белог бокала.

„Пронашли смо разне посуде и урне. Најзанимљивији од њих је бокал из 1700. године пре нове ере на коме је слика 'смешка'“, наводи Никола Маркети, професор археологије на Универзитету у Болоњи. „Највероватније, ово је најстарији смешко на свету“.

На опште изненађење, у нашој свакодневици која је препуна различитих емотикона, готово да је постојало нешто као академско надметање у проналажењу најстаријег светског претка „смајлија“. У фебруару су медији пренели вест да је у Словачкој пронађен емотикон „смајлија“ уз потис адвоката на документу из 1635. године.

Већина људи би на овом хетитском бокалу одмах ове две тачке и косу црту протумачили као смајли, мада професор Маркети не жели да прејудицира такво тумачење. „Оно што ми препознајемо као насмејано лице је несумњиво ту. На бокалу нема других трагова да је још нешто било насликано. А нема ни сличних примера у древној уметности сликања керамике на овом подручју“, напомиње професор. „Ипак, што се тиче тумачења, свако може да одабере своје“.

Ископавања у Каркемишу се приводе крају, а намера је да се то подручје претвори у археолошки парк. Врч са смешком за сада ће бити изложен у локалном музеју, док парк не буде завршен.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. јул 2021, 13:14) - Дан [нерегистровани]

Већ речено

Већ је речено да су индо-европски народ ! Њихово писмо је дешифровано помоћу латинског али њихова цивилизација није била попут Вавилонске и Египатске . Нешто слично као Спартанци у Грчкој.

(понедељак, 26. јул 2021, 10:03) - Ђурађ Ходочасник [нерегистровани]

Можда наши преци?

Хетити су напустили Малу Азију пре око 3000 година. Неки научници тврде да је њихов језик био сличан данашњим европским језицима. Египћани су код њих куповали металне производе, јер су они тада били најквалитетнији на Свету. Историчари су међутим, занемарили истраживање и публиковање хетитске историје у корист египатске, вероватно из верско-идеолошких разлога.