Читај ми!

Најстарији смешко на свету краси хетитски бокал стар скоро 4000 година

Најстарији „смајли“ осликан на древном керамичком бокалу који су археолози открили на локалитету у југоисточној Турској биће први пут изложен у музеју. Археолози нису приметили овај смешак стар 3.700 година док рестауратори нису склопили крхотине бокала.

Хетити су први индоевропски народ на тлу Мале Азије о коме се зна изузетно мало. Прва сазнања о Хетитском царству добијена су посредством Библије. Све док археологија није установљена као наука Хетити су сматрани минорним племеном предње Азије.

Међутим, сада се зна да су Хетити владали већим делом данашње Турске и Сирије током библијских времена, а најпознатији су по бројним ратовима које су водили са Израелцима и Египћанима, као и по вештини вожње ратних кочија.

Када је пак, реч о свакодневном животу Хетита, археолози релативно мало знају. Али новообновљена посуда за воду показује да то нису били само мрачни ратници. На комаду керамике старом 3700 година насликан је, како се верује, први смешко, односно како данас кажемо, „смајли“, преносе медији.

Археолози већ седам година врше ископавања на локалитету где се некада налазио хетитски град Каркемиш дуж границе Турске и Сирије. Ископавајући све врсте артефаката и керамике, истраживачи нису ни приметили да је на једној керамичкој посуди за воду насликан смешко, све док рестауратори нису слижили фрагменте белог бокала.

„Пронашли смо разне посуде и урне. Најзанимљивији од њих је бокал из 1700. године пре нове ере на коме је слика 'смешка'“, наводи Никола Маркети, професор археологије на Универзитету у Болоњи. „Највероватније, ово је најстарији смешко на свету“.

На опште изненађење, у нашој свакодневици која је препуна различитих емотикона, готово да је постојало нешто као академско надметање у проналажењу најстаријег светског претка „смајлија“. У фебруару су медији пренели вест да је у Словачкој пронађен емотикон „смајлија“ уз потис адвоката на документу из 1635. године.

Већина људи би на овом хетитском бокалу одмах ове две тачке и косу црту протумачили као смајли, мада професор Маркети не жели да прејудицира такво тумачење. „Оно што ми препознајемо као насмејано лице је несумњиво ту. На бокалу нема других трагова да је још нешто било насликано. А нема ни сличних примера у древној уметности сликања керамике на овом подручју“, напомиње професор. „Ипак, што се тиче тумачења, свако може да одабере своје“.

Ископавања у Каркемишу се приводе крају, а намера је да се то подручје претвори у археолошки парк. Врч са смешком за сада ће бити изложен у локалном музеју, док парк не буде завршен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво