Дубаи до светске славе стиже и чудним светским рекордима

Чак 6.148 чашица вискија пажљиво постављених на ивице исто толико чаша енергетског напитка чека да неко преврне прву и да се све наредне ланчано стрмоглаве једна у другу и тако стигну у књигу светских рекорда – то је само још једно вече у Дубаију, и још једна прилика да тај град уђе у посебну врсту историје.

Суперлативи као „највеће на свету“ и „прво у свету“ су постали стандард, као и небодери и мега-пројекти који дефинишу тај град-државу на Арапском полуострву, завичај највише зграде и најпрометнијег међународног аеродрома на планети Земљи.

Временом, тај приступ „највеће-у-животу“ је спласнуо до скромније и бизарније потраге за рекордима, као што је синоћњи покушај најдужег „домино дроп шота“ на свету – ланчаног упадања чашица жестоког пића у чаше с нечим другим.

Мало ко зна да постоји рекорд који треба надмашити у „домино дроп шоту“, мада још мање људи зна да уопште постоји нешто што се тако зове. Треба замислити како неко у криглу пива убацује чашицу жестоког пића, али пре но што почне да пије, још хиљаду чашица упада у хиљаду кригли поређаних једна уз другу – претходна гурне следећу, као домине које падају у низу.

Важећи рекорд за најдужи низ таквих чаша је постигнут на Бахамским острвима, у локалу ланца „Сењор Фрог“ (Señor Frog), где је 4.107 од поређаних 4.109 чашица жестоког пића правилно и серијски, једна за другом, упало у кригле, у фебруару 2013. године.

У понедељак увече обарање рекорда је покушано у хотелском бару „Хадл спортс бар и грил“ (The Huddle Sports Bar & Grill) у Бур Дубаију. Особље је пажљиво поставило више од 6.000 чашица вискија „Камрос“ (Camros) на ивице чаша с енергетским напитком „Базука“ (Bazooka).

Припрема обарања рекорда је трајала пет месеци, са по две пробе месечно, а за припрему сваке треба по 12 сати рада.

„Када се каже Гинисов светски рекорд у Дубаију, о томе ће сви говорити“, рекао је Ахмед Тахер, менаџер за храну и пића хотела „Ситимакс“ (Citymax) који је напао рекорд с Бахама.

И успео у својој намери!

Такав догађај би био незамислив у другим земљама Блиског истока, као што је суседна Саудијска Арабија, где је алкохол незаконит и чији званичници управо припремају годишње ходочашће Хаџ, што се захтева од свих муслимана бар једном у животу.

Али, у Дубаију који има велики број становника – досељеника из иностранства и релативно лабава правила о алкохолу – мало је вероватно да ће такав догађај скренути пажњу, осим, наравно, ако се не ради о Гинисовој књизи светскх рекорда.

До понедељка, по Гинису, Уједињени Арапски Емирати су држали 165 таквих рекорда, укључујући 129 постављених у Дубаију.

Међу њима су архитектонска чудеса Дубаија, као што је Бурџ Калифа – највиша зграда на свету, висока 828 метара, као и острва у облику континената (The World) – највећи архипелаг који је направио човек.

Треба споменути и најдужу линију аутоматског метроа у свету – без машиновође, пролази крај две куле близнакиње „Џ.В. Мериот Маркиз“ (J.W. Marriott Marquis), највишег хотела у свету од 355 метара.

Затим су ту чуднији подвизи, као када је Индијац Махаруф Десибелс у друштвеној игри „Операција“ (Operation) победио хируршком прецизношћу и за само рекордних 21,87 секунди 2008. године.

Или када је Емираћанин Мохамед Ахмед ел-Мула везаних очију најбрже откуцао СМС поруку на арапском у две реченице 2009. године, укључујући и: „пиране зуба оштрих као жилет, из родова Серасалмус и Пигоцентрус“.

Неки рекорди су „незгодни“. Највећи отети брод-танкер? „Сиријус стар“ из УАЕ, који су сомалијски пирати ослободили за три милиона долара откупа. Највећи мањак жена, по Гинису? УАЕ, са својом огромном радном снагом мушкараца, лоше плаћених радника-миграната.

УАЕ, међутим, не предњаче по укупном броју светских рекорда. Предводе Сједињене Државе са 6.874. Али, УАЕ и Дубаи доминирају на Блиском истоку, рекла је портпаролка Гиниса, Лејла Иса.

„Иницијатива УАЕ да буду први у свим индустријама, њихов порив за успешношћу и да уопште буду најбољи, јесу оно што их покреће да покушају да дођу до титула Гинисових светских рекордера“, сматра Иса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара