Без нервозе – путовање авионом је најбезбедније

Према најновијим истраживањима која су рађена како би се проценила безбедност путника у различитим видовима саобраћаја – авион је најсигурније превозно средство у Европи. Детаљи су објављени у Извештају Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (IATA).

Без нервозе – путовање авионом је најбезбедније Без нервозе – путовање авионом је најбезбедније

Према статистичким подацима из 2018. године, у Европи је ризик од смрти – као последице изазване авионским несрећама, раван нули. Већина пријављених несрећа последица је неисправности стајног трапа, кочионог система, а то спада у механичке кварове.

„Безбедност путника је највећи приоритет за запослене у области ваздухопловства. Резултати о безбедности за 2023. годину  показују да је летење авионом најбезбеднији вид превоза“, истакао је Вили Волш, генерални директор IATA.

Током 2023. године број летова повећан је за 17 одсто у односу на 2022. годину. Глобално је збирна стопа несрећа била 0,80 одсто на милион – што значи једна несрећа на сваких 1,26 милиона летова, а то представља и најнижу укупну стопу у протеклој деценији.

Ризик од смрти током летења такође се значајно смањио, посебно у последњих  пет година. Статистички гледано, на том нивоу сигурности, особа би морала да лети авионом сваки дан током 103.239 година да би доживла фаталну несрећу.

Волш је ипак истакао да је важно радити на побољшању квалитета и безбедоносних активности током летења.

„За авио-компаније, то је неговање јаке безбедносне културе у којој се сваки запослени осећа одговорним за безбедност, мотивисан је, и очекује се да буде обавештен о свим важним информацијама по том питаљу“, рекао генерални директор IATA.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије