Први пут у Србији урађена имплантација биолошке плућне валвуле без хируршке интервенције

Годишње се у Србији роди око 600 деце са урођеним срчаним манама. Једна је – оштећење плућне валвуле, која може да буде или сужена или превише слаба. Болест брзо напредује, а прогноза није добра. Зато охрабрује информација да је у нашој земљи, први пут урађена имплантација биолошке плућне валвуле без хируршке интервенције.

Ива је одличан ђак, има 16 година и планира, како каже, да упише смер – Туристички техничар. Мало је стидљива и уплашена, али као и њена мајка, не скида осмех са лица. Имала је велику и важну операцију, која би – како очекују и лекари у Тиршовој, требало да јој учини будућност извеснијом. Ива ће већ сутра бити код куће.

„Данас је супер, нема никакве тегобе, добро се осећа, као да ништа нисмо радили, тако да је добро”, каже Ивина мајка, Вера Калезић.

Први пут у Србији, уз подршку једног од најбољих светских стручњака, урађена је интервенција замене пулмоналне валвуле без отварања грудног коша.

„Мени је заиста драго што можемо заједно да урадимо први пут у Србији ову процедуру. Сви заједно сарађујемо од кардиолога, интервентних кардиолога, кардиохирурга, радиолога, како бисмо помогли 16-тогодишњој девојчици. Али, увођење ове интервенције, помоћи ће у будућности бебама које плаве дођу на свет због овакве урођене срчане мане”, изјавио је др Шива Кумар из Индије.

„Ово је сад потпуна замена за хируршку интервенцију, ово је десет пута лакше и мање су трауме и за децу у сваком смислу и психичке и физичке трауме а са друге стране и спречавање неких оперативних компликација, ово је први пацијент у нашој земљи да се ради код деце транскатетерска замена”, каже проф. др Милан Ђукић, кардиолог из Дечје клинике у Тиршовој.

Симптоми као што су смањена толеранција напора, брзо замарање, аритмије, слабост, брзо напредују, погоршавају се и дугорочно прогноза није добра.

„Ако се роди 600 деце сваке године са урођеним срчаним манама, онда 20 одсто, 100, 120 деце кад-тад дође за потребу да се овај залистак промени. Оно што је предност, код млађих, може да се промени, и да тако продужимо и омогућимо веома квалитетан живот без велике терапије и ограничења, и веома квалитетан и дуг живот”, додаје професор Ђукић.

Први пут су лекари из Тиршове интервенцију урадили уз подршку једног од најбољих светских кардиолога, а у будуће и самостално.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије