Преминула Алис Манро - канадски Чехов

Добитница Нобелове награде за књижевност 2013. године, канадска списатељица кратких прича Алис Манро, која је дуже од 60 година проучавала свакодневни живот кроз призму кратке фикције, преминула је у 93. години у дому за старе у Онтарију.

Алис Манро је боловала од деменције више од деценије. Названа је канадским Чеховом, а њено дело заснива се на формама и темама које књижевни основни правац традиционално занемарује, преноси Гардијан.

Репутација Алис Манро почела је да расте у њеним зрелијим годинама, а њене потцењене приче о наизглед обичним људима у недраматичном малом граду у Канади прикупиле су бројне међународних награда.

Манро је објавила више од десет збирки кратких прича, а Нобелову награду за књижевност добила је 2013. године.

Добитница је и награде Букер 2009, и три пута – награде Гавернор, најпрестижнијег књижевног признања у Канади.

Маргарет Атвуд ју је једном назвала „једном од главних писацa енглеске фикције нашег времена“.

Салман Ружди ју је хвалио као „мајстора форме“, док је Џонатан Френзен једном написао: „Манро је једна од неколицине писаца, неких живих, највише мртвих, које имам на уму када кажем да је књижевност моја религија.”

Рођена 1931. године у породици фармера који су узгајали живину у Онтарију и који су једва преживљавали током Велике депресије, Алис Манро је отишла на универзитет захваљујући стипендији и студирала две године пре него што се преселила у Ванкувер са својим првим мужем Џејмсом Манроом 1951. године.

Описујући себе као „домаћицу четири минус” током тог периода – морала је да тражи од мужа новац да купи намирнице – Алис Манро је писала кад год би њене ћерке спавале, држећи се кратких прича јер је било превише тешко да се концентрише на дуже форме.

Њене приче прво су објављиване у часописима, а сабране су у збирку која се појавила 1968. Њујорк тајмс их је поздравио као доказ да је кратка прича „жива и здрава у Канади“. Тако је почело.

У последњу збирку прича „Драги живот“ из 2012. године, укључила је четири аутобиографска дела која је назвала „првим и последњим – и најближим – стварима које имам да кажем о свом животу“.

Говорећи за Гардијан 2013. године, Манро је објаснила да је „писала личне приче целог живота“.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије