Мозак треба „тренирати“ већ у педесетим годинама

Омогућава нам да ходамо, дишемо, гледамо, размишљамо, разговарамо... Мозак је сачињен од око 11 милијарди нервних ћелија. Међутим, оне могу и да пропадну, што потенцијално резултира деменцијом.

„Деменција је неуродегенеративно обољење, а директно је у вези са пропадањем нервних ћелија. Број пацијената и у Србији и у свету расте, јер се продужио животни век“, рекао је доктор Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије. 

Када се деси да неко заборави да искључи ринглу, не може да се сети телефона најбоље пријатељице, али ни датума свог рођења, све то ипак не треба приписивати годинама, већ деменцији.

„Они имају потешкоће у повратку кад изађу из куће, тешкоће у свакодневној комуникацији, запуштени су, када је реч о хигијени, повучени су, депресивни. Понекад имамо утисак да су депресивни, али не, они немају капацитет да се изразе“, објашњава др Раичевић.

Зато је важно да ове симптоме, што раније уочите. Када говоримо о деменцији, не говоримо о само једној болести. Шта је узрок?

„Сада се највише окривљују неки неуротрансмитери. Раније смо размишљали о токсичним материјама, попут алуминијума, али и сада ми морамо да признамо да немамо дефинитивно решење, када причамо у класичном смислу о Алцхајмеровој деменцији. Па онда се помиње нагомилавање неких протеина... Све то ми можемо да визуализујемо, али шта се дешава, то до краја немамо“, каже др Раичевић.

А када се симптоми јаве, многи се питају да ли ће и када нестати.

„Имамо терапију, која утиче на ток, да га успори. Немамо лек који ће то да реши. Огроман број истраживања је у току. Неке деменције су излечиве, то су метаболичке деменције. Деменције због недостатка витамина, њих можемо да коригујемо и то је та група. Често када се окренемо стручној јавности, сви мисле да су неизлечиве, али има број на који можемо значајно да утичемо“, испричао је др Раичевић.

Зато „тренирајте“ мозак, већ у педесетим годинама.

„То је читање, слушање музике, социјална комуникција“, додаје доктор.

„Исхрана може да успори развој деменције. Пре свега треба смањити месо и рибе, млеко и млечне производе и заменити махунаркама, коштуњавим воћем, већим количинама поврћа“, каже др Верослава Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво