Читај ми!

„Зана“ – 40 година са нама, све у једној кутији

За 40 година 13 албума у мјузик боксу: „Зана – 40 година са вама“ и нова песма „Алхемичар“, посвећена Марини Туцаковић која је за ову групу урадила најпознатије песме.

Како наводе поједини музички хроничари, група „Зана“ је настала на иницијативу чувене ауторке и текстописца Марине Туцаковић. Концерт који је поводом четрдесетогодишњег јубилеја групе „Зана“ одржан прошле године, догодио се седам дана после смрти Марине Туцаковић, напомиње Зоран Живановић Жика.

„Тако да је и тај концерт имао неку невероватну дозу емоције, туге и славља нашег рада. Било је то, како каже Јелена, врло катарзично, било је невероватно вече и то је први концерт који је направљен после ковида, после свих оних забрана“, додаје Жика.

Према званичним подацима, за четири деценије, група „Зана“ је снимила 33 издања – 15 албума, 13 синглова и пет компилација. Захваљујући ПГП РТС-у и Владимиру Граићу, све њихове нумере су сакупљене на једно место у дијамантски це-де бокс, који обједињује комплетан опус овог музичког састава.

„Ово је 40 година неког рада, неких емоција, неких стресова. Свега што је стало у тих 40 година“, наглашава Жика.

Песма Алхемичар има чудан почетак живота, каже Јелена, јер је Жика желео да сними нову песму како би заокружио целу причу.

„Дао ми је музику и рекао: 'Сулушај, ја ништа боље у животу нисам написао'. Фантастична је музика, али шта ја сад треба ту да радим? И ја одустанем и кажем му да то лепо однесе Марини која је тада била жива“, каже Јелена.

Жика је музику однео Марини која је тада већ била пала у постељу, али пошто јој се јако допала музика, обећала је да ће она нешто да напише. После неколико месеци Марина је преминула и Јелена је добила инспирацију и написала текст скоро за 20 минута.

„Мислим да овај текст описује не само њен лик и дело, него и њене емоције према другим људима, како смо ми њу видели. Доста људи који познају Марину су ми се јавили и рекли 'То је то'“, додаје Јелена.

У тих 40 година постојања кроз ову групу су прошле чартири певачице. Најпре Зана Нимани по којој до данас група носи име. Потом Наташа Гајевић, па Наташа Живковић и Јелена Живановић која је већ задњих 30 година члан групе. Оно што је вероватно највећи куриозитет је то што је Зана вероватно једини бенд где се бивши чланови друже и посећују на концертима.

„На овом ЦД-у клинци ће да открију почетке Зане где смо ми били њу-вејв бенд, гараж бенд. Све се ту налази. Сваки тон који смо снимили и одсвирали су ту", наглажава Зоран Живановић Жика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво