Читај ми!

Четири деценије групе „Зана“ без концерта, али уз издање ПГП РТС-а

За групу „Зана“ важи да су први српски поп-бенд. Освојили су све што се од највиших музичких признања могло освојити на нашој естради и у дискографији, а у години за нама обележили су четири деценије постојања, које ће ПГП РТС обележити издањем комплетног опуса групе.

Како наводе поједини музички хроничари, група „Зана“ је настала на иницијативу чувене ауторке и текстописца Марине Туцаковић. Прва песма им је била је нумера Наставнице, а први концерт одржали су у клубу „Док“ на Дорћолу. 

Пре тога су, само са једном песмом наступали у Скендерији као предгрупа „Бијелом дугмету“ и на концерту „Генерације 5“ у хали Пионир у Београду.

У 2020. је требало да обележе јубилеј и да 14. новембра у Комбанк дворани одрже концерт, што из познтатих разлога није било могуће. Међутим, гост Јутрарњег програма, један од оснивача групе, Зоран Живановић Жика, нада се да ће бити прилике да ове године одрже тај концерт.

Како наводи Жика, у тих 40 година постојања кроз ову групу су прошле чартири певачице. Најпре Зана Нимани по којој до данас група носи име. Потом Наташа Гајевић, па Наташа Живковић и Јелена Живановић која је већ задњих 30 година члан групе.

Према званичним подацима, за четири деценије, поп група „Зана“ је снимила 33 издања – 15 албума, 13 синглова и пет компилација.

„Јуче сам се чуо са директором ПГП РТС-а који је урадио велики посао и прикупио све што смо икада издали, и за 'Југотон', сада 'Кроацијарекордс', за 'Сити-рекордс', за 'Дискотон' сарајевски који више не постоји. Успео је то све да уради и ја му одајем велико признање, тако да ће то бити сетбокс од неких 13, 14 или 15 ЦД-ова за све оне који воле 'Зану' и који воле добру музику“, напомиње гост Јутарњег програма.

Осим четири певачице, „Зана“ је имала и четири поставке музичара који су прошли кроз бенд. Данас су сви негде расути по свету. Радован Јовићевић који је заједно са Зораном Живановићем основао бенд 1980. године, данас живи у Њујорку. Гитариста Игор је у Белгији, Наташа Гајевић је до скора живела у Дубаију.

„Желео бих да поменем из пијетета према тим момцима, Богдан Драговић и Павле Николић нису више међу живима. Богдан је био басиста, а Паја Банана, чувени, је био бубњар. Они су иначе одрадили цео албум који смо снимали у Шведској, Додирни ми колена“, додаје Зоран Живановић.

Пре неколико година је снимљен и дует садашње превачице, Јелене Живановић и Наташе Гајић за песму Додирни ми колена у новом, савременијем аранжману. Многима се то јако допало, мада је било и оних који су тврдили да је то било скрнављење култне песме која је и прославила групу „Зана“.

„Брод плови даље, мирно, није валовито. Уживамо у животу. Гледамо да све ово што је лоше потпуно потиснемо у други план и да будемо много, много оптимистични. И ја се надам, врло брзо, крају ове пошасти која нас је задесила“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Зоран Живановић Жика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво