Читај ми!

Ураган из Србије је одувао Европу – друго полуфинале Евросонга остаће дуго у памћењу

Еуфорија која је настала синоћ на друштвеним мрежама након проласка групе Hurricane у финале Песме Евровизије показује две ствари – колико смо се ужелели највећег музичког спектакла у Европи и, што је важније, колико нам је био потребан наступ попут оног који су нам синоћ Сања, Ксенија и Ивана приказале.

Без обзира на то што је Евросонг почео још у уторак, право узбуђење гледалаца и обожавалаца у Србији почело је да расте тек јуче, а кулминирало је изванредним наступом групе Hurricane којим је обезбеђено учешће у финалу такмичења.

Песма Евровизије била је тема број један на друштвеним мрежама, од којих се највише издваја Твитер, где су на званичном налогу такмичења наше представнице добиле и највећи број „лајкова“.

Након проглашења финалиста, групи Hurricane стизале су честитке са свих страна, али чини се да је најзначајнија порука коју им је преко Твитера послао британски глумац Џон Чалис, познатији као Бојси из серије Мућке

„Честитке Србији на проласку у велико финале. Бриљантно!“, стоји у Бојсијевој објави.

Многе домаће јавне личности подржале су Ивану, Ксенију и Сању на друштвеним мрежама, али и позвале дијаспору да гласа за њих, пошто гледаоци у Србији не могу да гласају за своје представнике.

Ноћас је објављен и редослед наступања у великом финалу. Важно је да запамтите број 8, пошто је то нови срећни број групе Hurricane под којим ће наступити у завршници такмичења.

Ко се није добро показао

Када се све сабере и одузме, чини се да је друго полуфинале било лакше од првог дела такмичења, пошто је било више извођача за које се са сигурношћу могло рећи да нису за финале.

Међу њима се нарочито издвајају представници Пољске, Чешке и Грузије.

Рафала из Пољске је толико понео осећај на сцени да је одлучио да не пева, већ је позивао гледаоце у дворани, али и оне крај малих екрана да га подрже. Ту чињеницу није успела да сакрије ни огромна количина ватромета, која за овакву песму заиста није била потребна.

Када говоримо о чешком представнику Бенију Кристу, његова песма је заиста као створена за радио, али ипак се чини да је могао мало више да поради на наступу, нарочито на свом вокалу. У појединим тренуцима чинило се као да одустаје од певања или да се спрема за наредну строфу, препуштајући пратећим вокалима да отпевају шта треба.

Торнике Кипијани из Грузије наступио је после групе Hurricane и значајно спустио лопту у односу на наше представнице. Спор наступ и песма без готово икакве кулминације довели су до тога да ову песму доживимо као паузу за сређивање утисака након српског наступа, па га многи вероватно нису ни чули, а они који јесу, брзо су га заборавили.

Ко се издвојио по добром

Међутим, било је и добрих песама. Својим сјајним и необичним вокалима и наступима издвојили су се представници Швајцарске и Португалије.

Песму швајцарског представника, који наступа под псеудонимом Gjon's Tears, пратио је занимљив и тајновит наступ, а захтевна кореографија није омела гласовне могућности извођача.

Португалија је први пут послала песму која је у потпуности изведена на енглеском језику и тиме прекинула традицију дугу 56 година слања песама на португалском језику.

Група Black Mamba се одлучила на рискантан ретро наступ, без било каквог претеривања и очигледно успела да придобије гласове гледалаца и жирија – колико, видећемо у суботу.

Шта каже статистика 

Када је реч о статистици, Данска је једина нордијска земља која је остала без пласмана у финале, пошто су Исланд и Финска обезбедили финале у синоћном делу такмичења, а Шведска и Норвешка током првог полуфинала.

С друге стране, Србија је једина земља бивше Југославије која ће се такмичити у финалу, зато што представници Северне Македоније, Словеније и Хрватске нису успели да добију довољан број поена за пролазак у финале.

Финале у суботу отвориће представница Кипра Елена Цагрину, а последњи ће наступити представници Сан Марина Сенит и репер Flo Rida, који су наступили на старту синоћног спектакла.

Група Hurricane наступа под редним бројем 8, а директан пренос пратите у суботу у 21 час на РТС 1, РТС Свет, Првом програму Радио Београда и преко мултимедијалне платформе РТС Планета.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво