Читај ми!

AVMA 2020: Познати победници у осам категорија фестивала, вечерас други део финала

Током првог дела фестивала кратког музичког филма "Adria video muzzik awards 2020", проглашени су најбољи у осам од укупно 16 категорија. Вечерас од 22.30, такође на РТС3, пратите други део финала и сазнајте ко су победници у осталим категоријама.

Фестивал "AVMA 2020" вреднује остварења кроз музичку жанровску селекцију (поп, рок и сродни модерни музички жанрови) и филмско-видеографске струковне награде. За разлику од претходног издања овог фестивала, који је одржан 2018. године, у тек реновираној Комбанк дворани, овога пута финале се реализује у форми две телевизијске емисије на ТВ каналу РТС3 као и онлајн.

Водитељи програма финала "AVMA 2020" су Јована Благојевић и Милош Влалукин. Победници у свакој од категорија фестивала су, осим титула, освојили и изузетно вредне награде – "custom made" гитаре легендарне марке „Фендер“.

ТВ фестивал "Adria video muzzik awards 2020" представио је продукцију кратких музичких филмова, објављених у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2020. године.

За фестивал је пријављено више од 3.000 спотова (из 28 градова Србије и екс-Ју региона), од којих је селекциони жири фестивала (25 релевантних личности) номиновао по десет најбољих, у 16 категорија.

Гледаоци РТС3, РТС Музика, музичких ТВ канала, као и пратећих специјализованих емисија су гласали и одабрали најбоље.

Током прве вечери финала фестивала, проглашени су победници у осам категорија.

1. Најбољи видео новог извођача: Лу Јакелић – Све о чему сам шутјела

Расни радијски сингл нам даје веру да и мејнстрим поп и те како има нове звезде, а млада уметница из Хрватске је у видео-поруци током прве финалне вечери "AVMA 2020" поверила како „нема неке филозофије око снимања овог спота“, да се радило о малом тиму и буџету али да је можда управо то и кључ успеха песме и спота код публике и критике, јер су „за добре ствари довољни снови, срце и машта“.

2. Најбољи видео са поруком: Рамбо Амадеус & Five Winnetous & GOGB – Укус побједе 

Рок ни реп уметници нису ни у протеклом периоду пропустили прилику да својим песмама пошаљу и снажне друштвено-ангажоване поруке. Рамбо Аамадеус је, у сарадњи са Градском организацијом глувих Београда, објавио две верзије спота за песму Укус побједе – са звуком и без...

„Ако нисте погледали премијерну верзију, без звука, молим поново њу погледајте. Важно је, у ствари је у питању 'диптих' – пожељно је да погледате прву верзију да би друга била јасна... Занимљиво је и да сам, након монтирања спота схватио да морам опет да отпјевам већ завршен, смиксан комад, другом бојом гласа и интонацијом. Тек када сам са поновним пјевањем завршио, схватио сам да ме кроз тај процес заправо водила слика, атмосфера и посвећеност учесника у споту, па је ово заправо први пут да сам се након урађеног видеа вратио на преправљање музике, инспирисан снагом слике“, каже Рамбо.

3. Најбољи поп видео: Ника Турковић – Гледај ме

Изгледа да је у региону и даље поп доминатан жанр, барем по броју издања. У овој категорији у ужој селекцији нашло се преко 200 спотова, завидног продукционо-креативног квалитета.

Са друге стране, могу се чути критике да немамо поп песме трајнијег квалитета и праве хитове. Ника Турковић је још један извођач који ће видео синглом Гледај ме, сигурно прећи границе у региону, захваљујући и "AVMA 2020" фестивалу...

4. Elektro-dance music video: Ида Престер – Минута

И у селекцији најбољих електро-денс видеа на фестивалу "AVMA 2020", жири је имао захтеван и обиман посао, који је поджанровска разноврсност учинила занимљивим и забавним.

Музичку, продукцијску оригиналност пратио је и филмски еснаф, реализујући изванредне кратке музичке филмове. Овај жанр омиљен је и Иди Престер, а спот Минута допао се и публици овог фестивала, која га је својим гласовима довела на прво место у овој категорији.

5. Најбољи концепт и арт дирекција: Војко В, Крешо Бенгалка и Тончи Хуљић – Паста италијана

Добра идеја, концепт који прати или надограђује песму, укрштен са доследношћу и оригиналношћу у визуелном изразу и решењима у видео-споту, вредновали су се у овој категорији.

Арт дирекцију често преузимају редитељи, али има тренутака када и други сарадници и сами извођачи и аутори деле ову функцију.

Паста италијана био је и један од спотова са највише прегледа у финалној селекцији фестивала "AVMA 2020", а ради се „о неочекиваној комбинацији видеа алтернативе и естраде“, у којој се Војку В. и Крешу Бенгалки придружује Тончи Хуљић, са естетиком коју носи.

6. Најбољи фјужн видео: „Фанк шуи“ – Метеори

У овој категорији су селектовани извођачи у миксу различитих жанрова: џез, етно, фанк, електро. Немају свој медиј и ретко се могу чути на програмима радио станица. Мада су им често дискографски тиражи завидни.

„Кросовер" са балканским етном, најчешћа добитна комбинација, али у овој селекцији то је само почетак... Македонски реге, техно, рок и фанк бенд „Фанк шуи“ овим видеом потврђује ту тезу.

7. Видео са најбољом кореографијом: „Артан Лили“ – На мишиће

Музички видео-спот је и медиј савремене корографије. Спот који има добру кореографију има и велики број прегледа. У комерцијалној светској мејнстрим продукцији доминирају класичне кореографије музичких спотова, које су базиране на хип-хопу, латино и плесовима из клубова, дискотека.

За комплексну кореографију и плес у запаженом музичком видео-остварењу за песму На мишиће бенда „Артан Лили“, био је задужен Дејан Коларов, солиста балета Народног позоришта.

8. Најбољи анимирани видео: Марина Узелац, видео-спот групе "Seine" за песму Небо

„Шест месеци пре снимања смо започеле припреме сценарија за снимање спота, озбиљно смо се припремали чак смо се и преселиле у Загреб тим поводом. Оформили смо одличан тим, а спот је, стицајем околности, снимљен у подруму, у близини просторије у којој овај бенд иначе вежба“, поверила је ауторка спота, Марина Узелац.

Београдски бенд „Драм“, млади ексклузивци ПГП РТС-а и добитници награде Задужбине „Милан Младеновић“, свирали су у ревијалном делу програма прве вечери финала фестивала "Adria video muzzik awards 2020".

Осим хитова са деби-албума Нећемо променити свет (ПГП, децембар 2019. године), премијерно су извели нови сингл Викенд убија, којим најављују други студијски албум.

Уметнички директор фестивала је редитељ Борис Бота Миљковић. Извршни продуцент манифестације је "Muzzik", у сарадњи са регионалном музичком индустријом и партнерским медијима, међу којима су РТС3 и RTS Muzzika, мултимедијска интернет платформа РТС Планета и музичка телевизија CMC.

Вечерас од 22.30, на ТВ каналу РТС3 ћемо током друге вечери финала, сазнати имена победника и добитнике гитара „Фендер“ у преосталих осам категорија фестивала "Adria video muzzik awards 2020".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије