Читај ми!

Птице Овчарско-кабларске клисуре добијају личне карте

На простору Овчарско-кабларске клисуре, заштићеног међународно значајног подручја за птице, сваке јесени одржава се камп прстеновања ових животиња. Зато су ових дана на терену истраживачи Друштва за заштиту и проучавање птица.

Ових дана су у Овчарско-кабларској клисури истраживачи Друштва за заштиту и проучавање птица. Део опреме у овом истраживачком кампу је и једанаест мрежа. Помоћу њих до сада су успели да маркирају неколико стотина птица.

„Сенице су, углавном велике, плаве. Косови, црвендаћи и неке врсте из породице зеба, то су зелентарке, штиглићи и тако. Пратимо сеобу малих птица певачица, бележимо шта се све затекне у прелету“, наводи Радослав Мирић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У базу података уносе се карактеристике на основу којих се може утврдити одакле птице долазе. Сваки прстен има једниствени број, праву птичју личну карту.

„Бележимо број тог прстена, које врсте је, која је старост, да ли је млада или стара птица. Којег је пола. Бележимо њену кондицију, а то је проценат мишића, масти и да ли се митари или не, то јест да ли мења перје или не“, објашњава Дамир Трновац.

Истраживања популације птица већ годинама доносе нова сазнања. Захваљујући оваквим камповима и сталном обиласку терена, до сада је у Овчарско-кабларској клисури забележено присуство 186 врста птица. То, познаваоци кажу, указује на очувану животну средину и разноликост станишта.

„Овде смо крај реке, крај језера где имамо делове који су водена станишта, затим имамо старе воћњаке који су такође јако занимљиви за птице, ливаде, разнолике шуме и литице Каблара. То су врло разноврсна станишта и то резултује великим бројем птица“, наглашава Горан Николић из Туристичке организације Чачак.

Птице се после маркирања и бележења важних података враћају на слободу. У јесењем прстеновачком кампу орнитолози су срели и неке већ обележене станарице Овчарско-кабларске клисуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво