Читај ми!

У багремару код Банатског Двора бездушно пале птичја гнезда

Заштитом шумарка код села Банатски Двор, Покрајински Завод за заштиту природе жели да очува ту локацију од пожара. Такође је важно да се сачувају и птице које тамо живе, нарочито од људи који су се усудили да им пале – гнезда.

Могу једни без других, али им је боље заједно. Гачак, птица из породице врана и код нас заштићена сива ветрушка, уживају на смену у багремовом шумарку код села Банатски Двор.

Гачак направи гнездо и раније у пролеће изведе младе, а сива ветрушка се враћа са југа крајем априла и почетком маја па се усели у гнездо које је користио гачак и ту леже јаја.

Уместо да ову занимљиву појаву сачувамо, неодговорни појединци сматрају да природне процесе треба уништити.

„Неко се усудио, дрзнуо се да се попне на дрво и да потпали бакљу и спали гнезда. То је заиста катастрофа и за једну и за другу врсту. Оне имају своје место у природи. Овде је реч о двема врстама које, између осталог, уништавају и многе штеточине на околним пољопривредним ораницама, па хајде да гледамо макар на тај начин", рекао је Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе.

Ватрогасци потврђују да су интервенисали својевремено на гашењу пожара у шумарку код Банатског Двора. Овакви пожари су им иначе највећи проблем.

„Пожари на којима врло често ангажујемо велики број људи, возила, саме технике, добровољних ватрогасних друштава и самим тим смањујемо мобилност јединице у самом граду и околини", каже Бранислав Милосављевић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона у Зрењанину.

Све мање исконских травних станишта у Војводини

Од почетка године је у средњем Банату било два и по пута више пожара него лане у истом периоду.

Нејасно је зашто се намерно пале пашњаци, кад је наука доказала да је то погрешно, јер се између осталог уништава ново семе траве.

„Они не чисте суву вегетацију да би ова била боља, него системски мењају структуру вегетације. Значи паша може бити само гора, и сваки пут је само гора уколико се пашњаци и ливаде пале. Врло велики су проблеми са њиховим преоравањем. Дакле све мање и мање је исконских травних станишта које замишљамо када гледамо Војводину", додао је Туцаков.

Покрајински завод за заштиту природе покренуо је иницијативу да се шумарак код Банатског Двора и њена ближа околина обрасла травом прогласе за заштићено подручје, да би сачували заједнички живот гачка и сиве ветрушке.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара