Читај ми!

Код 70 одсто пацијената рак плућа се открива у последњем стадијуму, међу оболелима – највише пушача

Отежано дисање, губитак апетита и бол у грудима, најчешћи су симптоми код сваког другог пацијената са раком плућа, резултати су истраживања. Скрининг на рано откривање рака плућа кључан је за успешно излечење, сагласни су лекари.

Ђурђина је због осећаја константног умора 2017. године отишла код лекара. Откривен јој је карцином плућа са којим се и данас бори.

„Не могу да живим као ви који сте здрави, али трудим се да опонашам ваш начин живота јер се мој квалитет живота захваљујићи имунотерапијама се заиста свео на један пристојан ниво, као да имате неко хронично обољење“, рекла је Ђурђина Јовановић из удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“.

Србија заузима друго место у Европи по смртности од ове болести, док број оболелих расте сваке године.

Лекари кажу да је охрабрујуће што половина пацијената добије тачну дијагнозу месец дана од појаве симптома.

Забрињава што пацијенти из мањих места и села дуже чекају на прегледе у специјалистичким установама.

„Оно што је нас разочарало као лекаре, је да је и даље највећи број пушача међу нашим пацијентима, 90 одсто оболелих су биви пушачи, а једна трећина је наставила да пуши, и након постављене дијагнозе рака плућа што је разочаравајуће“, каже др Спасоје Попевић, заменик директора Клинике за плућне болести УКЦС.

Један од најважнијих предуслова за лечење рака плућа је рано откривање. У Србији се код 70 одсто пацијената болест открива у последњем стадијуму.

Скрининг на рано откривање рака плућа у Србији спроводи се једино у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

До сада је прегледано преко 4.000 особа, а код 86 откривен је карцином плућа.

„Људи који имају преко 45 година живота, који имају пушачки стаж, којима имају позитивну породичну анамнезу бивају упућени код нас у Институт. У току ове године ми смо проширили на Суботицу скрининг, а очекујемо да ће то да почне и у Врбасу“, изјавила је др Далиборка Бурсаћ, начелник Дневне болнице Института за плућне болести Војводине.

Док се скрининг за рано откривање рака плућа не прошири на целу земљу, из Републичког фонда за здравствено осигурање подсећају да је набављен нови лек који ће од 14. маја бити доступан пацијентима.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара