Читај ми!

Соларна сонда скоро дотакла Сунце у најбржем прелету до сад

Соларни орбитер „Паркер“ Америчке свемирске агенције који је пут Сунца кренуо 2018. године, поставио је два рекорда у једном дану. Постао је летелица која је најближе пришла нашој звезди и летео је брзином коју није успела да достигне ниједа свемирсак летелица до сад.

Једна од најамбициознијих мисија у историји човековог истраживања свемира Насина соларна сонда „Паркер“ 29. априла је скоро окрзнула Сунце, односно прошла је тек нешто више од 10 милиона километара од његове површине. Када се највише приближила, јурила је брзином од око 150 километара у секунди у односу на Сунце, односно летела је брже од било које свемирске летелице до сада.

Примера ради, „Паркер“ је летео брзионом од око 0,05 одсто брзине светлости, а при овој брзини би успео да направи круг око Земље за четири и по минута или би за 40 минута стигао од Земље до Месеца.

Међутим „Паркерова" мисија још увек није завршена. Пролазак сонде поред Сунца тек је осми од планирана 24 проласка до краја мисије 2025. године. Пре сваког проласка сонда прово долази до Венере како би помоћу њене гравитације ушла у орбиту и пришла што ближе Сунцу.

У најближем проласку поред Сунца сонда би требало да се приближи на нешто мање од седам милиона километара, што је око шест пута ближе него што је успела сонда „Хелиос“ која се срушила 2018. године.

Упрво због близине Сунца брзина сонде се повећава, а највећа би требало да буде око 200 километара у секунди.

Соларна сонда „Паркер“ мери магнетна поља и прати проток енергије унутар Сунца. Подаци које она сакупи требало би да помогну стручњацима да схвате како наша звезда избацује енергетске честице које чине соларни ветар, као и да реше мистерију зашто је површински слој Сунца топлији од унутрашњих слојева.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво