Читај ми!

Венера какву до сада нисте видели

Наса је објавила запањујућу слику Венере коју је снимила свемирска сонда послата да проучава Сунце.

На слици коју је направила соларна сонда „Паркер“ види се како наш блиски сусед блиста – што је, како се наводи у Наси, веома изненадило инжењере који су обрадили снимак, преноси Индепендент.

Као што јој само име говори, главни посао соларне сонде „Паркер“ је проучавање Сунца. Свемирска летелица величине аутомобила прва је која је „додирнула“ Сунце.

Али и други објекти у нашем Сунчевом систему су кључни за његову мисију. Сонда ће летети око Венере седам пута, и користиће њену гравитацију како би се приближила Сунцу.

Током ових прелета, сонда шаље информације и осталим небеским телима. Прошлог лета је при једном таквом прелету успела да забележи запањујућу слику Венере и помогне истраживачима да открију нешто неочекивано о овој планети.

Када су научници прегледали слику – снимљену на Венериној ноћној страни, удаљеној 12.400 километара, помоћу широкоугаоног објектива прикаченог на соларну сонду „Паркер" – били су изненађени када су видели да је забележила више него што су очекивали.

Изненадио их је светлећи обод око планете, оно што се назива ноћним сјајем, а који настаје када се атоми кисеоника у атмосфери претворе у молекуле када је на тој страни планете ноћ, и емитују светлост.

У средишту слике је таман објекат, а то је Тера Афродита, највећа планинска регија на површини Венере. Изгледа мрачно јер је хладнија од околног подручја.

„Објектив је прилагођен и тестиран за посматрање видљиве светлости“, наводи Ангелос Вурлидас, научник из Лабораторије за примењену физику „Џонс Хопкинс". „Очекивали смо да ћемо видети облаке, али камера је провирила право на површину планете“.

Научници су поново проверили колико је овај инструмент осетљив на инфрацрвену светлост. Ако је, како се чини, опрема у стању да види таласне дужине блиске инфрацрвеном спектру, онда би то могло бити још корисније но што се очекивало, што ће научницима омогућити да проучавају прашину око Сунца и у близини Сунчевог система.

Ако не може да види додатне таласне дужине, и то ће научницима бити од помоћи – слике ће бити сасвим нов начин виђења Венере.

„У сваком случају“, каже Вурлидас, „очекују нас веома узбудљива научна открића“.

Сонда је ове недеље поново прошла Венеру, а научници се надају да ће те податке обрадити до краја априла.

број коментара 0 Пошаљи коментар