Какве ризике доносе веб-камере у Србији?

Заштитите камере на мобилним телефонима, рачунарима, лаптоповима, да вас хакери не би шпијунирали, упозорење је које смо већ чули од ФБИ-ја, а онда и од Европола. Проверавали смо колико је та појава у Србији честа, имамо ли разлога за страх и које су мере опреза.

Иза камере мобилног телефона, рачунара, лаптопа, може се крити око хакера. Могуће је да нас у стопу прати 24 сата - завири нам у кућу, фирму, управља мејлом, налозима на друштвеним мрежама. Може и да преузима податке, фотографије, снимке. Све то када нам је укључен интернет, објашњавају стручњаци. На опасности које вребају када су камере на уређајима укључене и откривене упозорио је и Европол

Дејан Леваја, консултант за безбедност информационих система, каже да уколико носите мобилини телефон у руци, а заражен је, он може да сними ваше кретање.

„Камера у кући може да сними све оно што та камера у том тренутку може да види. Помислите само на беби аларме и мониторе који у себи имају камере“, упозорава Леваја

Јефтине веб-камере могу скупо да нас коштају, јер шпијунима олакшавају посао.

„Данас можете да купите камеру за 700 динара или за 10 долара што је пре неколико година било немогуће, али те камере не садрже ни један једини безбедносни механизам и врло често су толико лоше урађене да их добијете са већ уграђеним вирусима, дешавало се чак и полицијама неких земаља, не нашој, хвала богу“, објаснио је Леваја.

Неко жртву посматра из забаве, а ствар се компликује када хакер почне да уцењује прикупљеним подацима. У МУП-у тврде да у Србији нису регистроивани случајеви хаковања веб-камера, али, кажу, има злоупотреба у комуникацији преко њих.

„Уцена и изнуда новца путем снимљеног материјала који је настао приликом извођења одређене полне радње пред веб-камером када су жртве убеђене да комуцирају са особом са којом су ступиле у емотивни однос, а затим се то њихове поверење злоупотреби од стране извршиоца, они то сниме и то користе за уцену“, нагласио је др Владимир Урошевић из Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а.

Нема апсолутне заштите од хаковања, али има корисних савета, кажу стручњаци.

Неки од њих су, како наводи Урошевић, да увек водимо рачуна о томе шта радимо на рачунару, какве апликације и на којим местима те апликације преузимамо, да ли ажурирамо систем или не, да ли водимо рачуна о томе да су инсталирани антивируси.

Савет стручњака је и да се користе различите шифре за сваки налог и да се мењају на неколико месеци. Може да помогне гашење интернета, а решење које користе и светски познате личности јесте прелепљивање камере непрозирном траком. За неке камере праве се и јастучнице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво