Читај ми!

Значајан поклон амбасаде Краљевине Мароко за марокански кутак у Удружењу Адлигат

Ручно рађени традиционални марокански жичани музички инструмент уд, шешир славног мароканског писца, добитника Гонкурове награде и носилац Ордена Легије части Тахар бен Желуна са потписаним књигама и 84 публикације значајних мароканских писаца из области историје, културе, религије, социологије поклонио је амбсадор Краљевине Мароко у Србији, Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж за марокански кутак Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Свечаној примопредаји присуствовао је велики број чланова и пријатеља Адлигата.

У Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат налази се значајна збирка књига о Мароку, као и збирка мароканске филателије и нумизматике. Заједнички циљ Удружења Адлигат и Амбасаде јесте да ову збирку претвори у својеврстан инфо-центар о овој земљи, са пре свега квалитетном литературом обогаћену репрезентативним предметима мароканске културе.

Ове године, обележава се 65 година дипломатских односа Србије и Марока, а ову годину су министри иностраних послова наших земаља прогласили годином Марока у Србији и годином Србије у Мароку, па су и активности на унапређењу мароканске збирке у оквиру овог значајног међудржавног пројекта. Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж истакао је значај унапређења дипломатских и пријатељских веза ове две земље, али и изјавио спремност да Амбасада унапреди и прикаже јавности важне збирке које се налазе у Адлигату, а које се односе на Мароко.

„Ове године, амбасада Марока је разрадила темељан план за многобројне активности које ће бити представљене широм Србије, и које ће се посебно фокусирати на поље културе и уметности. Сигуран сам да је сарадња амбасаде и Удружења Адлигат само почетак, који ће зближити наше земље, и пружити прилику српском становништву да се упозна са мароканском уметношћу и културом, као и могућностима које наше земље поседују“, додаје амбасадор.

Госпођа Анета Ђермановић, каријерни дипломата у пензији и начелник Одељења за међународне односе Удружења Адлигат истакла је дуготрајне пријатељске односе између наших земаља и значај ове збирке која ће многобројним посетиоцима сведочити о пријатељству и везама Србије и Марока, али и о „једној богатој култури која је много допринела људској цивилизацији“.

„Култура је основа, најбољи темељ на којем се граде све друге активности и везе: економске, политичке. Јер, када дођу тешка времена, све друго може да попусти, али оно што је изграђено на пољу културе, то једино трајно и заувек остаје. Зато је културна дипломатија најбољи начин унапређења међународних односа и учвршћивања старих пријатељстава, као што је то случај са Мароком“, изјавио је Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.