Читај ми!

До јесени Мирослављево јеванђеље у дигиталном формату

До краја лета Мирослављево јеванђеље требало би да добије и дигитални формат. На том пројекту сарађују четири институције – Министарство културе, САНУ, Народна библиотека и Народни музеј. Споразум о дигитализацији потписан је данас, а у другој фази предвиђена је израда фототипског издања најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа.

Сведочанство преплитања истока и запада, Византије и Рима. Дело чија је израда коштала као изградња мањег града – тако Мирослављево јеванђеље описују стручњаци.

Најстарији сачувани ћирилички рукопис је на Унесковој листи Памћење света од 2005, а за више од осам векова преживело је бројне владаре и државе.

„Мирослављево јеванђеље је краткотрајно у оригиналу било изложено у једној просторији у коју сте улазили као у храм на чијој се средини налази висок постамент и ви сте се пeли два степеника да бисте видели шта се на врху налази. То је био као прилазак олтару и дизајнер је потпуно несвесно боље од било кога од нас илустрововао свој став према Мирослављевом јеванђељу“, каже председник САНУ Владимир Костић.

Став према делу из 12. века држава ће показати дигитализацијом документа како би га учинила доступнијим. Након тога следи израда фототипског издања.

„Да пробамо да дођемо до квалитетног правог фототипског издања Мирослављевог јеванђеља. А зашто је то компликовано? Зато што ћемо морати да се посветимо раскоричењу овог историјског акта и да видимо на који начин можемо да дођемо до фототипског издања“, наводи министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Прво такво издање, по налогу Краља Александра Првог Обреновића, штампано је у Бечу крајем 19. века. Нови репринт и дигитални формати пратиће и филм о процесу дигитализације.

„Тако да нећемо имати само довршено дело, него ћемо имати и сведочаство како је то изгледало од почетка до краја и ако буде обављено професионално, а ја се надам да хоће, онда ће остати као подсећање на процес“, истиче Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке.

„Народни музеј и Народна библиотека непрестано брину о овом рукопису. Ово данас је изузетан датум, датум за историјско сећање и за памћење“, рекла је директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а један недостајући 166. лист у Националној библиотеци у Санкт Петербургу.  

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 23. јул 2021, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Дигитална копија

Дигитална копија већ постоји, барем од 2011. године. Може и на јутубу да се нађе, на каналу саме Народне библиотеке. Видео траје преко сат и по времена.
Да би се видео направио, било је претходно потребно добро снимити - материјал за фототипско издање је већ спреман. Зашто се чека са штампањем?

(петак, 23. јул 2021, 09:39) - Архитекта [нерегистровани]

због чега несвесно

„Мирослављево јеванђеље је краткотрајно у оригиналу било изложено у једној просторији у коју сте улазили као у храм на чијој се средини налази висок постамент и ви сте се пeли два степеника да бисте видели шта се на врху налази. То је био као прилазак олтару и дизајнер је потпуно несвесно боље од било кога од нас илустрововао свој став према Мирослављевом јеванђељу“
- Због чега мислите да је "потпуно несвесно"? Дизајнери, ентеријеристи, архитекте, уче школе и "пеку" занат за сагледавање и манипулацију простором и људском перцепцијом кроз доживљај, кретање и симболику.