Читај ми!

Нова књига Ивана Радовановића ускоро излази у кинеском преводу

Вест о промоцији нове књиге Ивана Радовановића „Исак Деус и његови извештаји из прашине“, којој је присуствовао и председник Александар Вучић, објављена је данас у Кини, а ускоро се очекује издање у преводу на кинески језик.

Нова књига Ивана Радовановића А сада нешто сасвим другачије: Исак Деус и његови извештаји из прашине, у издању издавачке куће „Албион букс", је представљена медијима у четвртак 22. октобра у башти ресторана „Tika's", где је највећим делом и настала.

На промоцији су говорили аутор Иван Радовановић и рецензент романа Мухарем Баздуљ. Догађају је присуствовао велики број гостију из културног, јавног и политичког живота, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

Вест о овом догађају објављена је данас у кинеским медијима, а очекује се да ће се књига ускоро појавити пред читаоцима и у кинеском преводу. 

Књига је, иначе, како сам аутор каже, настајала усред пролећног дела сузбијања пандемије коронавируса.

„Осећао сам потпуну слободу док сам писао. Књига је нека врста мог одговора на све ово на шта смо приморани ових дана у такозваној, новој реалности. Она је доказ да и у специјалним временима човек може да мисли и да ради, ствара. Ако књига код читалаца буде изазивала осећај слободе или подстакне да се баве пре свега собом и осталим стварима у животу бићу скроз задовољан“, рекао је Радовановић за Танјуг.

У процесу стварања било му је како каже, најтеже, да јој се „одупре“.

„Та књига је дохватила мене у истој мери као и ја њу. Морао сам често да стајем, јер ме је некако гурала из дана у дан до самог краја“, додаје аутор.

„Исак Деус је сведок историје, усамљени пустињак који се увек нађе на раскрсници значајних догађаја и векова. За разлику од стандардних историчара, његова запажања су ванвременска, потпуно субјективна и људски грешна. Књига почиње Витгенштајновим цитатом – 'Границе мог језика значе границе мог света', јер Исак Деус представља за мене управо то – брисање граница и освајање личне слободе, толико неопходне у овом времену општих мисли и навијачких парола. И када прича са Наполеоном, Едипом или Давидом, Исак увек у подсвести има најзначајнију особу у свом животу – своју бабу. А та баба живи у солитеру на Новом Београду и одбија да Богу поклони дрес Салета Илића. Зашто га је одбила, који му је дрес на крају обећала и каква је ту улога Грете Тунберг – то ће сазнати свако ко се придружи Исаку Деусу у овој авантури“, напомиње Иван Радовановић.

У „читању“ рецензента, Мухарема Баздуља, Радовановићу је надасве стало до хумора који иде од суптилних алузија до карневалско-барокних претеривања, који, каже, могу да подсете и на Топ листу надреалиста...

Исак Деус и његови извештаји из прашине је једна од оних књига које се читају више пута. Сузан Зонтаг вели да су једино такве уопште и вредне читања. Ако искуство овог читаоца има у том смислу неку тежину и индикацију за будуће читаоце, први пут се чита брзо, све по реду, као роман. А други пут, и касније, може и скоро насумице, отвориш књигу уз почетак или уз крај или из средине, па прочиташ два, три поглавља“, наводи Баздуљ.