Рајко Петров Ного овогодишњи лауреат 57. издања „Дисовог пролећа“

У Чачку је завршено 57. „Дисово пролеће“ – смотра песништва у славу родоначелника српске модерне. Овогодишњи лауреат „Дисове награде“ је песник Рајко Петров Ного,а награда „Млади Дис“ додељена је Александри Јовановић, студенткињи из Врања.

Завршне свечаности овогодишњег „Дисовог пролећа“ започеле су изложбом посвећене песнишву Рајка Петровог Нога, „Молитва за недремано око“ коју је приредила Душица Брковић.

Епидемија корона вируса редуковала је неке програме, а ношење маски, дезифекција и држање одстојања било је обавезно и на затварању манифестације. Сходно мерама превенције и публике је било значајно мање него, ранијих година.

„Након укидања ванредног стања ми смо морали изнова да кренемо у уговарање програма, у контакт са свим оним учесницима који су били планирани за два месеца програма. Наравно, нисмо могли, нити смо имали времена да организујемо све те програме по оригиналном плану. Међутим, успели смо да у две недеље јуна месеца, на неки начин, позовемо све оне учеснике који су се одазвали и били спремни да ипак са нама заједно организују и реализују Дисове свечаности за 2020. годину“, наводи Богдан Трифуновић, директор библиотеке „Владислав Петковић-Дис“ из Чачка.

Као и годинама уназад додељене су награде за есеј о Дисовом стваралаштву. Најбољим је проглашен рад Јелене Маринков. Студенткиња мастер студија драматургије, Александра Јовановић овенчана је наградом „Млади Дис“ за необјављену, прву збирку песама. Рукопис Јагма први је искорак у поезију и Александра га је писала током ванредног стања.

„Награду нисам очекивала, а ово је први покушај песама икада, ако не рачунам основну школу и трећи разред основне школе када сам писала неке песмице. А у карантину сам била када сам послала рукопис и онда сам потпуно заборавила да сам то урадила, и када је стигла вест, баш сам се изненадила, али у исто време било ми је, стварно, феноменално. Баш добар осећај, стварно“, каже награђена песникиња, Александра Јовановић.

Једногласном одлуком жирија награду за целокупно песничко стваралаштво добио је Рајко Петров Ного. „Дисова награда“ му је припала за три књиге поезије издате 2019. године - Мождани удар, Документарни детаљи и Позни стихови. За вишедеценијско песништво Ного је овенчан са више од двадесет награда. Због здравствених разлога, није присуствовао завршној манифестацији, али је раније током дана посетио Чачак и за публику снимио беседу лауерата која је публици пуштена путем видео зида.