Кустурица, Баздуљ, Садулајев... у филму о уметности у доба кризе

Као и претходних година, након одржаног „Београдског контрапункта“ припремљен је филм који чине најзанимљивији делови ове међународне конференције која окупља значајне уметнике из различитих делова света, и омогућава им дијалог о најважнијим питањима нашег времена.

Тема треће конференције „Београдски контрапункт" која је одржана средином јуна прошле године у Југословенској кинотецији била је „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице". 

Филм ће бити премијерно приказан у среду 29. априла у 20 часова на Јутјуб каналу Завода за прочавање културног развитка, који је реализатор конференције која је настала 2017. године на иницијативу Министарства културе и информисања. Занимљиво је да је ова тема посебно актуелна у ситуацији у којој се тренутно налази цео свет.

У филму учествују међународно признати књижевници - Хабиб Ахмадзаде, ирански прозни писац, редитељ и сценариста, Џанг Ђићијанг, кинески драмски писац, Герман Садулајев, руски прозни писац и аналитичар, Слободан Деспот, прозни писац, преводилац, публициста, који годинама ради у Швајцарској и Мухарем Баздуљ, прозни писац и новинар из Србије.

Уводничари и модератори конференције сваке године су редитељ Емир Кустурица и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који такође учествују у овом филму.

„Београдски контрапункт" сваке године се завршава „Београдском изјавом", коју потписују сви учесници. Између осталог, у прошлогодишњој изјави на крају конференције, уметници су били сагласни да „мимо других подела и разлика које су неизбежне, култура мора да допринесе вишедимензионалности света и треба да помогне освешћењу појединаца клонулог под епохалним притиском".

Филм Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице биће приказан и у емисији РТС-а Трезор.

број коментара 0 Пошаљи коментар