Читај ми!

Како правити оброке да „замиришу” на Медитеран

Потребно вам је само петнаестак минута да јелу које спремате дате медитерански дух. Углавном је реч о зачинима и додацима попут белог лука, спанаћа и парадајза, који ће супи, чорби или неком другом јелу пружити дах Медитерана а вама – посебно уживање у мирису и укусу.

Кукуруз, ким, чери парадајз, лимун, босиљак и обавезно, маслиново уље – све то нас асоцира на светски познату и, како многи тврде, – најздравију кухињу. Воћно сирће, крупна зрна тамног пасуља уз орашасте плодове, такође могу да вам помогну да постанете мајстор медитеранских укуса у својој кухињи.

Сузи Карадшех из Египта је куварица, писац и професионални дегустатор јела. Ауторка је кувара „Медитеранско јело: 120 смелих и здравих рецепата које ћете стално правити".

„Свако јело из мог кувара које сам направила пружило ми је додатно разумевање тога шта су здравствене предности овакве хране. Изгледа да ентузијазам за медитерански начин исхране никада не јењава. Не само да су смели, светли укуси лаки за свакога ко је отворен за бели лук и маслиново уље, већ је медитеранско кување такође флексибилно, економично и лако прилагодљиво готово свакој ситуацији“, рекла је Карадшех.

Елементи медитеранског кулинарства

Свежи производи, махунарке, интегралне житарице и немасни протеини чине основу медитеранске исхране.

Када их учините делом ваших свакодневних навика у кувању, можете направити укусан, здрав оброк са мање натријума и засићених масти, и са било којим протеином, житарицама или поврћем које имате при руци. А са чинијом исечених лимуна и флашом маслиновог уља богатог антиоксидансима на столу, доживљај ће бити бољи.

Биљке на шаку, а не на кашичицу

„Многи људи користе свеже зачинско биље само као украс, за лепшу боју непосредно пре сервирања. Ми тако не користимо биље у медитеранској кухињи. Размишљамо о шољама и шакама, а не о посипању“, објаснила је куварица за Си-Ен-Ен.

У ствари, Карадшех купује свеже биље и поврће у великим количинама: „Многи људи мисле да неће моћи да све то искористе док се не поквари, али верујте ми, све ћете искористити ако кувате на медитерански начин“.

Першун и коријандер су биљке које користи практично свакодневно и у највећој количини. На пример – у класичним јелима као што су табули (либанска) салата и песто од коријандера.

Да би продужила рок трајања биљкама које чува, Карадшех им подрезује крајеве након што их опере и осуши, стави их у шољу или теглу са мало воде као букет цвећа, а листове покрије кесом.

Чувано у фрижидеру, на такав начин, биљке могу трајати неколико недеља, рекла је Карадшех, све док мењате воду сваких неколико дана. Овај начин чувања такође држи зачинско биље на видљивом месту, тако да је мања вероватноћа да ће бити згњечено и заборављено на дну посуде фрижидера, и биће лако доступно за сецкање и употребу за јела од пиринча, за салате, уз јаја…

„Букете“ босиљка ипак боље је држати на собној температури, јер деликатни листови имају тенденцију да вену и брзо потамне на ниским температурама.

Што се тиче мањих количина издржљивог биља, попут рузмарина и мајчине душице, опране и осушене гранчице најбоље је умотати у влажне папирне убрусе и чувати их у пластичним кесама у фрижидеру.

Зачини које најчешће користи куварица из Египта, стандардни су у свакој кухињи: ким, коријандер, алева паприка, цимет, и наравно – бели лук.

„Бели лук је тајно оружје медитеранске кухиње – и сиров и куван. Често целе главице ољуштим и чувам их у тегли у фрижидеру, тако да су лако доступне за мешање у хумус или у млевено месо. Користим га и за пржење уз додатак орашастих плодова као и за мазање на хрскавом тостираном хлебу или као додатак хумусу и сосовима“, испричала је Карадшех.

Лимун

Лимун је главни састојак свакодневних оброка које Карадшех прави у Египту, а чинија са кришкама лимуна или лимете је скоро увек при руци. Флаширани сок, рекла је, није адекватна замена за свеже цеђен лимун.

„Изненадило би вас колико цитруси или мало сирћета може да учини да чорба постане посебна, заокружујући укусе. Не морате то присуство нужно приметити, али ако га не користите, знате да јелу нешто недостаје“, рекла је.

Екстрадевичанско маслиново уље

Састојак за којим Карадшех најчешће посеже током кувања је екстрадевичанско маслиново уље. Она је рекла да је то „њена врста суперхране“, а има и безброј здравствених предности. Не само да је користи за кување, већ је ово уље појачивач укуса које сипа преко салате, у супе, чиније хумуса или тигања са печеним поврћем.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво