Италијанска кухиња проглашена нематеријалним културним наслеђем човечанства
Италијанска кухиња уврштена је на Унескову Листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, након што је Међувладин комитет организације, на састанку у Њу Делхију, званично данас потврдио одлуку. Реч је о првом случају у ком је једна национална кухиња, као целина, добила овако престижан статус.
Церемонији је присуствовао и италијански министар спољних послова Антонио Тајани, који борави у Индији ради јачања политичких и економских односа две земље.
Реакције из Италије: понос и задовољство
Премијерка Италије Ђорђа Мелони упутила је видео-поруку у којој је истакла да је ово „историјска победа италијанске нације“, нагласивши да кухиња представља кључни део идентитета земље.
„За нас Италијане, кухиња није само храна или скуп рецепата. Она је култура, традиција, рад и богатство“, навела је Мелони, подсећајући да се иза сваког јела крију квалитетне пољопривредне праксе, одрживост и знање које се преноси кроз генерације. Такође је нагласила да ће признање допринети јачању заштите италијанских производа на глобалном тржишту и борби против имитација.
Министар Тајани истакао је да је успех резултат тимског рада: „Сваки наш рецепт говори о територији са које долази, промовише одрживу медитеранску исхрану и представља снажан покретач развоја и просперитета“.
Шта Унеско препознаје у италијанској традицији
Према одлуци Међувладиног комитета Унеска, италијанска кухиња је „културна и друштвена мешавина кулинарских традиција“, начин да се бринемо једни о другима, изразимо приврженост и повезујемо са сопственим коренима. Кулинарске праксе омогућавају заједницама да деле своје приче, идентитет и поглед на свет.
Ово признање не односи се само на чувена јела попут пасте, пице или рижота, већ на јединствен културни систем који укључује регионалне традиције, сезоналност, разноврсну пољопривреду и снажан дух заједништва.
Италија је још 2023. године поднела кандидатуру „Италијанска кухиња: одрживост и биокултурна разноликост“. Стручни комитет Унеска је у новембру 2025. већ дао позитивну оцену, чиме је отворен пут за коначно усвајање које је сада потврђено једногласно.
Економски и туристички значај
Поред симболичног престижа, признање би могло да донесе и конкретне користи италијанској економији. Очекује се пораст туристичких посета, посебно у регионима познатим по гастрономији, као и додатна подршка малим произвођачима, пољопривредницима и угоститељима који чувају аутентичне локалне традиције.
Овај статус такође јача међународну заштиту италијанских производа и доприноси очувању културне разноликости у време када глобализација често води ка униформисању укуса.
Тренутно је на листи нематеријалног наслеђа 788 елемената из 150 земаља. Са новим признањем, Италија сада има 19 елемената у Листи репрезентативног наслеђа и један у Регистру добрих пракси очувања.
Италијанска кухиња оцењена је као инклузивна, приступачна и одржива, од борбе против бацања хране до одговорног коришћења ресурса. Унеско посебно истиче и улогу италијанске агро-прехрамбене индустрије као „амбасадора“ културе и животног стила земље широм света.
Уврштавање италијанске кухиње на Унескову листу потврђује њену јединствену улогу у повезивању заједница, породица и региона. Реч је о живом наслеђу које се непрестано развија, а истовремено верно чува своје корене.
Коментари