Читај ми!

Старење је неминовно, али можемо допринети да будемо здрави и дуговечни

Старење се не може зауставити, али да ли се може успорити и одложити објашњава проф. др Игор Пантић, физиолог са Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Постоји више теорија старења које покушавају да објасне овај комплексан, мултидимензионалан процес, али пре свега, природни физиолошки процес, и ниједна од постојећих теорија не успева да у потпуности објасни молекуларне и целуларне механизме који стоје иза тога, напомиње професор Игор Пантић.

„Постоје теорије које су детерминистичке, односно више фокусиране на генетску основу старења, у смислу да је старење одређено нашим генима, да је уписано у наш генетски кôд. А постоје и теорије које су више фокусиране на те екстерне, срединске чиниоце и њихов утицај“, додаје професор.

Детерминистичке теорије су више песимистичке и тврде да ми не можемо много да утичемо на процес успоравања и одлагања старења, док ове друге са већом дозом оптимизма тврде да можемо да избегнемо излагање тим спољним стресним чиниоцима или да на неки начин направимо неку супстанцу која је способна да отклони оштећења, додаје гост Јутарњег програма.

Старење није болест

По неким теоријама старење је болест, коју је могуће излечити, али др Пантић сматра да старење није болест, већ природан физиолошки процес који има генетску основу, тако да је највероватније истина негде на средини. Заиста, постоји акумулација генетских оштећења изазваних срединским факторима, али постоји и генетска, биолошка основа на коју ми не можемо да утичемо.

„Оно што можемо да учинимо јесте да смањимо вероватноћу настанка хроничних незаразних болести које су асоциране са старењем. На пример, малигне болести, кардиоваскуларне болести, дијабетес и слично, и то пре свега усвајањем здравих животних стилова и навика кроз здраву исхрану и физичку активност“, истиче физиолог.

Старење није болест, али је процес који доводи до повећане фрагилности организма, до смањења адаптације на дејство спољних фактора. Са старењем се повећава ригидност организма, смањује се флексибилност.

„Лоше навике и лоши животни стилови имају много више утицаја на развој хроничних незаразних болести него што се мисли", напомиње др Пантић.

Процес који је немогуће зауставити и успорити

Не постоји магична супстанца или лек који је способан да успори процес старења. Постоје само неке супстанце које делују антиоксидантно тако што смањују оксидативни стрес и степен оштећења ћелије, али ништа од тога не може да замени савет који добијамо од лекара – здрава исхрана, физичка активност, избегавање цигарета, алкохола и слично.

„Дакле, ако поштујемо те савете то је најбоља ствар коју можемо да урадимо у смислу повећања дужине животног века и остваривања дуговечности“, закључује проф. др Игор Пантић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво