Читај ми!

Певач „Рамштајна“ повлачи судски налог против петиције

Певач „Рамштајна“ Тил Линдеман покушао је да преко својих адвоката забрани онлајн-петицију у којој се тражило да се његовој рок групи не дозволи да наступи у Берлину. Сада је од тога одустао.

Певач „Рамштајна“ повлачи судски налог против петиције Певач „Рамштајна“ повлачи судски налог против петиције

Према информацијама јавног сервиса НДР и листа Зидојче цајтунг, адвокат Тила Линдемана повукао је налог против организације „Кампакт“ (Campact) којим је желео да судски забрани одређене формулације у петицији на интернет платформи те организације.

Уочи одржавања три концерта „Рамштајна“ у Берлину средином јула, петицију под називом „Нема бине за Рамштајн“ потписало је скоро 78.000 људи. Њоме је тражено да се концерти откажу, јер Берлин, како је наведено, не сме да постане место за сексуално злостављање. „За певача ’Рамштајна’ Тила Линдемана се тврди да је редовно и систематски сексуално злостављао младе жене на концертима“, наведено је у кратком тексту петиције.

Линдеман је са своје стране желео да платформи забрани такве и сличне формулације у тексту петиције, али се Окружни суд у Берлину, у својој прелиминарној оцени, показао као отворен за аргументе друге стране. Оценио је, наиме, да термин „сексуално злостављање“ треба сматрати дозвољеним изражавањем мишљења у смислу „неспорних сексуалних контаката подносиоца захтева на његовим концертима“. Све то је стајало у писму Суда од 27. јула, у које су увид имали и новинари НДР и листа Зидојче цајтунг.

Као резултат тога, Линдеманов адвокат повукао је захтев 10. августа. Пошто су концерти „били давно“, тражена забрана више није релевантна, написао је суду као оправдање.

„Важан сигнал“

Организација „Кампакт“ то тумачи као признање пораза. Био је то, оцењују, „важан сигнал“ за све који су јавно коментарисали инциденте на концертима „Рамштајна“. „Надамо се да ће то подстаћи и друге људе да јавно причају о својим искуствима“, рекао је извршни директор организације Феликс Колб, уједно нагласивши да је: „Линдеманова стратегија да ућутка све критичаре на крају пропала.“

Регионални суд у Хамбургу је раније у другом случају утврдио да је постојао систем око Линдемана у којем су жене регрутоване за журке после концерата са много алкохола и секса. „Чињеница да бенд одржава такав систем је догађај од великог јавног интереса који је посебно вредан пажње“, оценио је суд. Према истраживању НДР-а и Зидојче цајтунга, шесторо људи је било укључено у тај систем последњих година, укључујући и Линдемановог менаџера и бившег телохранитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара