Читај ми!

Тражи се забрана концерата „Рамштајна“ у Берлину, иако су сва три распродата

Берлин не би требало да постане место за сексуално злостављање – то у једној петицији захтева око 100.000 људи. Средином јула „Рамштајн“ ће наступити на Олимпијском стадиону, али за многе они више нису добродошли.

Тражи се забрана концерата „Рамштајна“ у Берлину, иако су сва три распродата Тражи се забрана концерата „Рамштајна“ у Берлину, иако су сва три распродата

Средином јула „Рамштајн“ наступа чак три пута у Берлину, у оквиру овогодишње европске турнеје. Концерти, који су распродати много унапред, у сенци су оптужби за злостављање на рачун фронтмена бенда Тила Линдемана. У две петиције, које је до сада потписало око 100.000 људи, захтева се: „Концерти 'Рамштајна' морају бити отказани! Берлин не сме да постане место за сексуално злостављање! Ми не славимо злостављаче.“

Певач и бенд негирају оптужбе. У међувремену се у читав случај укључило и државно тужилаштво које води истрагу. Савезна министарка за породицу Лиза Паус не верује да су оптужбе против певача Рамштајна Тила Линдемана изолован случај. „Без преурањене осуде у конкретном случају, како ја перципирам дискусију, имамо структурални проблем на концертној сцени о чему се коначно разговара“, рекла је министарка за таблоид Билд. Паус сматра да је обавеза организатора да „првенствено заштити младе фанове“.

Опуномоћеник за антисемитизам захтева отказивање концерта

И опуномоћеник немачке владе за антисемитизам, Феликс Клајн, такође је коментарисао захтеве да се концерт откаже: У интервјуу за листове медијске групе Функе, Клајн је рекао да је „упитно да ли планирани концерти 'Рамштајна' у Берлину треба да буде одржани на Олимпијском стадиону којим управља држава“.

„Антидемократске дискриминације као што су антисемитизам, мизогинија и расизам често иду руку под руку“, казао је Клајн. „Требало би озбиљно да схватимо жене које су биле жртве, као што би озбиљно требало да схватимо Јевреје када је у питању антисемитизам“, рекао је опуномоћеник за антисемитизам. „Не смемо да дозволимо да се границе онога што се може рећи и учинити померају даље и даље, чак и ако се то ради под плаштом уметничке слободе.“

Солидарност са жртвама

У међувремену, 60-годишњи фронтмен „Рамштајна“, Тил Линдеман, ангажовао је адвокате. „У више наврата се тврдило да су жене на концертима Рамштајна биле дрогиране тзв. нокаут-капима или алкохолом како би се нашем клијенту омогућило да изврши сексуалне радње над њима. Те тврдње су нетачне без изузетка“, наводи се у саопштењу Линдеманових адвоката.

Жене које сада добијају пошту од Линдеманових адвоката, добијају и подршку од познатих личности. Како наводне жртве не би биле застрашене судским таксама, Јутјубер Ризо, глумица Нора Чирнер или комичарка Каролин Кебекус позивају на донације путем Инстаграма. „Да би се обезбедиле једнаке могућности“, објашњава Нора Чирнер.

Тужилаштво води истрагу против „Рамштајна“

Након извештаја о оптужбама против фронтмена „Рамштајна“, берлинско јавно тужилаштво покренуло је истрагу против њега. То се ради на основу више кривичних пријава, наводи се у саопштењу. На упит Дојче велеа, јавно тужилаштво је саопштило да се још не може предвидети када се може очекивати коначна одлука.

У последњих неколико недеља више жена је изнело озбиљне оптужбе против Линдемана. Једна од њих је Шелби Лин из Северне Ирске. У интервјуу за Дојче веле, она говори какве су последице имале њене изјаве о забави у бекстејџу на концерту „Рамштајна“ у Литванији. „Појавиле су се потернице и претње смрћу. Поруке попут ’желим да те нађем и силујем’, ’надам се да ћеш умрети’ или ’лажљивице, курво, групи (groupie), шта очекујеш кад си тако обучена?’“

Шелби Лин није дозволила да је такве претње застраше: „Оно што ме занима јесте да се ови гласови коначно чују. А ако то значи да ја морам да будем особа која ће се суочити са најездом мржње, није ме брига.“ У међувремену и друге жене су такође у интервјуима за лист Зидојче цајтунг и јавни сервис НДР рекле да је очигледно да се биле циљано регрутоване за секс са певачем. Две жене су говориле о сексуалним радњама на које нису пристале. Бенд негира све те оптужбе.

Систематска злоупотреба позиције моћи?

Према речима министарке Паус, случај открива фундаментални проблем: „Неки јавни догађаји нису организовани на начин да се жене и девојке заиста осећају безбедно“. Има „звезда које очигледно злоупотребљавају свој положај моћи над женама“. И једно и друго мора да се промени, захтева министарка за породицу.

Отказивање концерата је мало вероватно. Иначе, било је петиција и против турнеје Роџера Вотерса из групе „Пинк Флојд“, који је осумњичен за антисемитизам, али је барем извесно да у Берлину неће бити журки после концерта, као што је прошле недеље најавила берлинска сенаторка за унутрашње послове и спорт, Ирис Шпрангер. Међутим, критике не ремете успех бенда: на најновијој топ-листи 100 албума, „Рамштајн“ је поново заступљен са шест од својих осам студијских албума. И сви су значајно напредовали на листи

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара