Читај ми!

Рукописи Фредија Меркјурија откривају да је „Боемска рапсодија“ требало да се зове „Монголска“

Рукопис Фредија Меркјурија за текст „Боемске рапсодије“, једне од најпознатијих песама групе „Квин“ из 1975. године, забележен на листу папира авио-компаније, наћи ће се међу 1.500 личних предмета на предстојећој аукцији у „Садебију“ (Sotheby's) и очекује се да ће достићи цену од милион долара.

Руком писани стихови Фредија Меркјурија за песму Боемска рапсодија групе „Квин“ откривају да је песма најпре носила назив „Монголска рапсодија“, о чему сведочи рукопис који ће се наћи на аукцији.

„Садеби“ је већ најавио предстојећу аукцију 1.500 личних предмета који припадају певачу „Квина“, а сада су открили више детаља о појединим предметима, укључујући и 15 страница Меркјуријевих стихова – написаних на рекламном блоку угашене авио-компаније – од којих ће на крају настати планетарни хит, Боемска рапсодија.

Као што открива рукопис, песма је првобитно носила назив Монголска рапсодија пре него што је Меркјури прецртао “Mongolian“ и заменио речју са сличним бројем слогова – “Bohemian“.

Радна верзија песме садржи и прегршт неискоришћених стихова – Mama/There’s a war began/I’ve got to leave tonight, записано је на једној од страница – као и десетине алтернативних речи које су могле да се певају уместо “Galileo!“, “Scaramouch!” и “Fandango”– “Momento”, “Belladonna”, “Matador” – само су неке од алтернатива. (Слично, Меркјуријев колоквијализам “silhouetto” је такође написан на овом листу хартије.)

Очекује се да ће текстови за Монголску/Боемску рапсодију достићи цену између 800.000 и 1,2 милиона фунти, процењује „Садеби“, што их чини једним од најскупљих артикала на догађају Freddie Mercury: A World of His Own.

Меркјуријеви руком писани текстови за класике „Квина“, као што су Don’t Stop Me Now, We Are the Champions и Killer Queen, такође ће се наћи на аукцији у септембру након изложбе Меркјуријевих ствари у „Садебијевим“ галеријама у Њујорку, Лос Анђелесу и Хонг Конгу.

Део прихода од продаје ићи ће и у Mercury Phoenix Trust и Фондацију Елтон Џон АИДС.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу