Читај ми!

Пикасова слика продата за 139 милиона долара – највиши износ плаћен за уметничко дело ове године

Слика Пабла Пикаса „Жена са сатом“ (Femme à la montre) из 1932. продата је на аукцији „Садебија“ у Њујорку за више од 139 милиона долара, што је чини највреднијим уметничким делом продатим на аукцији ове године било где у свету.

Пикасова слика продата за 139 милиона долара – највиши износ плаћен за уметничко дело ове године Пикасова слика продата за 139 милиона долара – највиши износ плаћен за уметничко дело ове године

Дело је понуђено у сезони јесењих аукција уметности у Њујорку, које многи сматрају за најпрестижније на тржишту уметнина. Отишла је испод чекића као део понуде из колекције покојне филантропке Емили Фишер Ландау чија вредност је процењена на око 400 милиона долара.

Деветоцифрена сума плаћена за Жену са сатом, по цени је одмах иза најскупље Пикасове слике која је продата на аукцији, слике Жене Алжира (Верзија „О“), која је донела 179,3 милиона долара, укључујући премију за купца, на ауцкији у „Кристију“, 2015. године.

Femme à la montre, у преводу Жена са сатом, је портрет уметникове љубавнице Мари-Терез Волтер која седи у столици налик престолу на плавој позадини. Исти ручни сат је мотив који је Пиксао користио и на портрету своје супруге, балерине Олге Хохлове. 

Волтерова је имала 17 година када је упознала четрдесетпетогодишњег Пикаса у Паризу, а њих двоје су касније ступили у тајну везу док је он још био у браку са Хохловом. Мари-Терез је постала Пикасова тема у бројним уметничким делима, укључујући слику из 1932. Femme nue couchée (Гола жена лежи) која је продата за 67,5 милиона долара на аукцији 2022. године.

Пикасо је насликао Жену са сатом у кључној години своје каријере. Са 50 година, већ је стекао широку славу до 1932. године, али је појачао своје амбиције да ућутка критичаре који су се питали „да ли је он уметник прошлости, а не будућности“, према музеју Тејт модерн.

Фишер Ландау купила је слику од њујоршке Галерије Пејс 1968. и држала је прекривену у свом стану на Менхетну, наводе из аукцијске куће „Садеби“.

Анонимни купац је победио још два понуђача који су лицитирали за ову слику.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво