Вулкан на Исланду еруптирао други пут и сада угрожава становнике града Гриндавик

Ерупција је почела у близини Сундхнукура, северно од Гриндавика, око 8.00 часова јутрос, јавља исландска метеоролошка служба.

До ерупције је дошло убрзо након што је Гриндавик евакуисан због повећане сеизмичке активности у тој области.

У изјави за РУВ, стручњак за природне непогоде у исландском метеоролошком заводу, Бенедикт Офејгсон, рекао је: „Тешко је рећи колико ће ова ерупција бити велика.“ Додао је да се пукотина активно продужава, што, каже, није необично за ерупције које су тек почеле.

Претходна ерупција у Гриндавику прошлог месеца

Хеликоптери обалске страже који су били распоређени у овом подручју, утврдили су да је ерупција ближа Гриндавику од претходне, која се догодила у раним јутарњим сатима 18. децембра.

По свему судећи, евакуација Гридавика је прошла добро, јер су сви становници града напустили регион много пре почетка ерупције.

Прошлог месеца почела је ерупција у вулканском систему Свартсенги, децембра. 18 након потпуне евакуације 4.000 становника Гриндавика и затварања геотермалне бање Плава лагуна, популарног туристичког места.

Више од 100 становника Гриндавика вратило се последњих недеља пре суботњег обновљеног налога за евакуацију, према локалним властима.

Исландска агенција за цивилну заштиту саопштила је у недељу да је подигла ниво узбуне на „хитно стање", највиши на скали од три нивоа, сигнализирајући да је почео догађај који би могао да нанесе штету људима, заједницама, имовини или животној средини.

Лежећи између евроазијске и северноамеричке тектонске плоче, две највеће на планети, Исланд је сеизмичко и вулканско жариште док се две плоче крећу у супротним смеровима.

Колико ће ова ерупција бити деструктивна

Иако је познато да је о вулканима тешко направити тачна предвиђања, вулканолог Торвалдур Тордарсон рекао је новинарима да је ова ерупција изронила на „можда једно од најгорих места на којима ерупција може да почне, и да доводи Гриндавик у опасност ако се настави“.

Према првим проценама исландске обалске страже, ерупција се отворила са обе стране заштитних зидова лаве који су ископани у последњих месец дана. Међутим, други вулканолог, Арман Хескулдсон, додао је да би ова ерупција могла брзо да прође.

„Надам се да ће то бити брзо“, рекао је. „Ово је баш као претходна ерупција, непрекидни облак лаве дуж целе пукотине.“

У ком правцу ће лава тећи и да ли ће се Гриндавик наћи на њеном путу, још увек није могуће са сигурношћу утврдити.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво