Читај ми!

Ледени температурни талас убитачан и за корњаче - како их волонтери у Тексасу „одмрзавају"

Становници тексаског града на обали острва Саут Падре, одлучили су да, по јакој и опасној олуји спасу што више морских корњача, чији је живот био у опасности.

Волонтери који раде са локалном спасилачком групом „Си туртл" пренели су више од 4.000 смрзнутих корњача на опоравак у просторије градског конгресног центра, известио је Вашингтон пост

На удару леденог таласа који је током прошлог викенда погодио Тексас нашла се нафтна индустрија и дистрибуција енергената је у већем делу САД у застоју.

И стручњаци и волонтери се надају да ће телесну топлоту корњача моћи да подижу постепено док животиње леже на постављеним церадама у дечјим базенима у затвореном простору.

Венди Најт, извршна директорка спасилачке групе, рекла је да је ситуација „без преседана" и да се плаши да је стотине корњача, нажалост, већ подлегло дејству ниских температура којима су биле изложене.

„Такав сценарио би могао да уништи деценије напорног рада на заштити ове угрожене врсте. Дајемо све од себе да спречимо катастрофу", додала је Најтова.

Волонтери, иначе, сакупе по неколико десетина до неколико стотина смрзнутих корњача и доносе их у Центар како би их загрејали. 

Корњаче су заправо „омамљене" због хладног ваздуха, и у таквом стању, оне су парализоване, неспособне да се хране, држе главу изнад воде и нормално физички функционишу, објаснили су стручњаци Комисије за заштиту рибе и дивљих животиња Флориде.

Због опасне арктичке хладноће у овом пределу, умрло је више од десет људи, док се милиони људи широм југа, посебно у Тексасу, суочавају са честим нестанком струје.

Најтова је за CBS изјавила да је компанија „Спејс екс" Илона Маска, која има погон на острву, обезбедила генератор који загрева велике просторије где се корњаче загревају, а Конгресни центар је у среду остао без грејања и без воде.

Ипак, изгледа да један генератор није довољан. Зато из удружења за заштиту животиња апелују на представнике електромреже, да им што пре изађу у сусрет и обезбеде грејање, јер ће напори стручњака, грађана и волонтера резултирати минималним успехом.

Стручњаци за заштиту природе рекли су да ће бити потребни дани да се утврди колико је корњача успешно преживело шок услед ниских температура.

Многи су корњаче скупљали чамцима, неки грађани су користили аутомобиле да их довезу, а неки су ишли пешице тражећи их уз обалу.

На друштвеним мрежама се шире позиви за помоћ и подаци о сакупљеним примерцима, међу којима је, како стоји у једној објави на Твитеру, и једна корњача тежа од 150 килограма и стара око 100 година.

Иначе, зелене морске корњаче живе током целе године у лагуни Мадре и једу густу подводну вегетацију, помажући тако да се одржи равнотежа у екосистему.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво