Читај ми!

Милиони без струје у Тексасу због снежне олује, угрожена производња нафте и гаса

Најмање једна особа је умрла, а више од четири милиона људи је остало без струје у америчкој савезној држави Тексас након што су екстремно ниске температуре приморале државног оператора електричне мреже да уведе искључења због веће потребе за струјом, преноси Ројтерс. Рафинерије су затворене, а дистрибутери гаса су принуђени да уведу рестрикције.

"Сумња се да је узрок смрти једне особе изложеност екстремно ниским температурама" саопштио је данас шеф полиције Хјустона Артуро Акеведо на Твитеру, наводи агенција.


На удару леденог таласа који је током прошлог викенда погодио Тексас нашла се нафтна индустрија, па су рафинерије затворене, а дистрибутери гаса били су принуђени да уведу рестрикције.

Тексаска нафтна индустрија дневно произведе око 4,6 милиона барела нафте, а у Тексасу се налазе и неке од највећих рафинерија у САД, преноси Ројтерс.

Због таласа хладног времена дистрибуција енергената у већем делу САД је у застоју.

Ројтерс преноси да је амерички председник Џо Бајден јуче прогласио ванредну ситуацију и упутио савезну помоћ Тексасу, где су се температуре последњих дана кретале од минус 2 до минус 22 степена Целзијуса.

Међународни аеродром "Џорџ Буш" у Хјустону саопштио је да ће остати затворен до 13 часова данас, док је други по величини аеродром "Хоби" због невремена обуставио рад до уторка.

Ројтерс саопштава да је хладноћа која је захватила Тексас стигла и до северног дела суседног Мексика, где су власти рекле да је 4,7 милиона корисника остало без струје јуче, а да је данас око поднева услуга враћена за готово 2,6 милиона њих.

Осим Тексаса, и у другим деловима САД забележено је веома хладно време током тродневног празничног викенда, а очекује се да ће се хладан талас задржати до краја недеље доносећи још снега, леда и суснежице у Тексас, Кентаки, а затим преко Вашингтона до Њујорка, Њу Џерсија и Бостона.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара